Stille Waters hebben mooie plekjes.

Een uitstap naar de Scheldeoevers van +Klein-Brabant blijft je bij. Je staat perplex van de stilte, af en toe verstoord door de kreet van een opgeschrikte fazant. Op een dertigtal kilometer van Brussel en enkele pedaalslagen van Antwerpen. Vertrekpunt: het kerkje van Weert (Bornem). Met de wagen A12, afslag Sint-Niklaas, net voor de brug van Temse, linksaf richting Weert.
 


Als je echt wilt genieten van een dagje natuur, moet je naar de Scheldeoevers in de streek van Bornem. Komt het omdat de streek in de schaduw ligt van de Moortgat Brouwerij met z'n hemels Duvelbier? De gezellige ontspannen sfeer en de vriendelijkheid van de dorpsbewoners zal er wel iets mee te maken hebben. Het is heerlijk vertoeven in Klein-Brabant. Moest je als fietser stoppen aan elk uitnodigend terrasje, ben je voor valavond niet op je eindbestemming.
Ze liggen er bezaaid met hopen langs het fietspad dat meeslingert met de oevers van de Schelde.

Zoals eerder aangegeven vertrekken we vanuit het Kerkje van Weert, dat ooit model stond voor het stripverhaal: 'De duistere diamant' waar Sidonie, tante van Suske en Wiske, hopeloos verdwaalt in de mist en de moerassen van de Oude Schelde. Deze verzande arm van de Schelde ligt bewegingsloos langs het kasteel van de graaf Marnix de Sainte-Aldegonde en diende indertijd als voorburcht ter verdediging van de stad Gent. Nu komen de verwoede vissers er aan hun trekken onder het wakend oog van de talrijke wilde eenden en koeten. Een aan te raden fikse wandeling van een 5-tal kilometers.

Ben je echter per fiets, raden we u een tocht aan langs de oevers van de 'echte' Schelde. Je kunt de dijk op naast het Restaurant 'De Groenen Dijk', gekend en gesmaakt in het seizoen voor z 'n mosselen en voor z'n paling in het groen. Het streekgerecht bij uitstek. Vroeger werd die paling gevangen in de rivier zelf en in +de talrijke omliggende vijvers, nu wordt hij massaal ingevoerd uit Denemarken. Op de Dijk kun je twee kanten uit, richting Driegoten(naar links) of richting Temse. Liefhebbers van het feuilleton' Stille Waters' kiezen links en fietsen voorbij 'de Driegoten' (met gratis overzet h/t naar de linkeroever) op weg naar de dorpjes Mariekerke en Sint-Amands. Wat er ook gebeurt, u moet afstappen aan het terras 'Bij de Zates'. De tijd is er blijven stilstaan, meer vertellen we niet. Ondertussen zie je tussen de populieren het prachtige kerkje van Mariekerke verschijnen. Neem daar gewoon voor de fun de (opnieuw gratis) overzet naar de linkeroever en zet uw fietstocht verder naar Sint-Amands dat u in de verte links ziet liggen. De veerman staat klaar, bezoek het graf van de Franstalige dichter Emile Verhaeren met een hart voor Vlaanderen. Na zo'n dag van eerste kennismaking, besef je dat je zult terugkeren, gewonnen voor de streek van de 'Stille Waters'. Wordt vervolgd.
 

Praktische Informatie

V.V.V. toeristisch informatiekantoor "De Zilverreiger"
Scheldestraat 18 B-2880 Bornem
Telefoon : +32-3-889 06 03 - Telefax : +32-3-899 16 17
E-mail :

info@toerismeklein-brabant.be

Website :
www.toerismeklein-brabant.be


Openingsuren :
Zomerperiode : van Pasen tot Allerheiligen.

  • Maandag van 10 tot 17 uur. +Van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur.
  • Weekend en feestdagen van 13 tot 18 uur.


Winterperiode : van Allerheiligen tot Pasen.

  • Van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur.
  • Weekend gesloten.
  • Ook op afspraak.Th. Van Tienen

© Vivat.be 2020