Spiere-Helkijn, het eeuwige grensdorp

Spiere-Helkijn ligt op de grens van Vlaanderen en Wallonië. Het ligt tevens op de taalgrens en het is een faciliteitengemeente. Reeds eeuwen vormt de Schelde hier de natuurlijke grens tussen de beide gemeenschappen.


 

Wegens de strategische ligging op de grens tussen het Graafschap Vlaanderen en het Fransgezinde Doornik, speelde Helkijn tijdens de Middeleeuwen een belangrijke rol op militair vlak. Het Bisschoppelijke Paleis werd menigmaal de inzet van bloedige gevechten. Vele grensarbeiders uit Spiere-Helkijn en omgeving trokken te voet of per fiets, meestal langs het jaagpad, van de Schelde en het Spierekanaal naar de Noord-Franse (textiel)fabrieken. Ondanks de natuurlijke grens (de Schelde) en de taalgrens komen meer en meer kinderen uit Wallonië hier naar school en volgen vele Waalse volwassenen ’s avonds Nederlands. De ligging op de taalgrens en de faciliteiten in Spiere-Helkijn zorgen ook voor het wegvallen van grenzen en geven een gemoedelijke sfeer, waar zowel Nederlandstaligen als Franstaligen zich thuis voelen.

Een uitstekende uitvalsbasis voor de ontdekking van dit het Scheldegebied is het gerenoveerde Pompgebouw van Bossuit, dat tevens onderdak biedt aan een modern, interactief streekbezoekerscentrum en vvv-kantoor.

Tijdens uw tocht kunt u met volle teugen genieten van het afwisselende en panoramische landschap tussen Spiere en Helkijn. Het traject voert u via een verlaten spoorwegbedding, tal van rustige, landelijke wegen, langs kastelen en kasteelhoeves met klinkende namen zoals Driehoven, ’t Wit Hof, het Kasteel van Spiere en weiden als wiegende zeeën. 
In Restaurant De Peirdeblomme, een 17de eeuwse koetshoeve, kunt u rustig en gastronomisch tafelen in het unieke kader van de aloude gerestaureerde paardestallen. Bij mooi weer aperitief op het zomerterras en in de prachtige tuin met verrassend vergezicht.

Na de middag wandelt u langs de groene oevers van de Spiere, het Spierekanaal en over het jaagpad aan de Schelde. De Schelde ontspringt in Mont St. Martin (Noord-Frankrijk) op een hoogte van 95 meter en stroomt Vlaanderen binnen in Spiere-Helkijn. Hier is de Schelde slechts 20 meter breed, in Antwerpen is dat meer dan 450 meter. De Boven-Schelde toonde aanvankelijk talrijke meanders maar die zijn begin 0 rechtgetrokken om de scheepvaart te vergemakkelijken en de sluis van Spiere te bouwen. 

Mmv Austria Freunde

© Vivat.be 2020