Skiën in België - Welkom in Val de Wanne

In Trois-Ponts, nabij Stavelot, moet straks een heel nieuw skistation verrijzen. De nieuwe sneeuwkanonnen staan er al en tegen volgend jaar moet er onder de piste een koelsysteem met buizen liggen dat de ondergrond langer bevroren kan houden, en de dus de sneeuw langer bruikbaar. Kostprijs van het project: tien miljoen euro.



Ricky Mollin, 1979 tot 1986 Belgisch kampioen skiën en eigenaar van de indoor skipiste Casablanca in ’s Gravenwezel, wil van Val de Wanne het modernste skioord van België maken, met de grootste sneeuwzekerheid.

Ricky Mollin: “Op dit moment is het nog roeien met de riemen die we hebben maar tegen 2008 moet dat nieuwe skistation er staan. Alle verhoudingen in acht genomen natuurlijk. Sommige mensen komen naar hier en verwachten meteen een echt skigebied, zoals in de Alpen, maar we leven nu eenmaal in België. Knokke is ook St.-Tropez niet. Wij proberen hier gewoon met moderne technieken een iets langere sneeuwkalender te creëren, in eerste instantie met behulp sneeuwkanonnen, zoals dat tegenwoordig in alle grote skistations gebeurd, om een dikker sneeuwtapijt te bekomen. Het koelsysteem, Snow4Ever, houdt de ondergrond op vriestemperatuur, zodat we met de snowcats probleemloos over de sneeuw kunnen rijden. Als het zoals nu nog maar een paar dagen gesneeuwd heeft en er vrij veel wind staat, zakken de machines gewoon door de sneeuw en beschadigen ze op sommige plaatsen de ondergrond. Meer sneeuw of de ondergrond laten doorvriezen: in de toekomst zullen wij een eventueel sneeuwtekort op twee manieren kunnen opvangen.”

Val de Wanne was nog niet geopend, of Ricky Mollin werd al geconfronteerd met een plaatselijk protestcomité. De buurtbewoners hebben zich enkele jaren geleden al met succes verzet tegen de bouw van een vakantiedorp en hebben bij de rechtbank van Verviers klacht ingediend. Ze eisen een dwangsom van 500.000 euro per dag dat de skipiste open is wegens geluids- en milieuoverlast. Om hun eisen kracht bij te zetten, schrokken onbekenden er begin januari zelfs niet voor terug om twee watersilo’s met gekoeld water voor de sneeuwkanonnen te saboteren. Volgens het comité verbruikt een sneeuwkanon even veel water als een gezin van vier personen in een heel jaar. Mollin heeft op zijn beurt klacht ingediend tegen de nobele onbekenden die zijn eigendom beschadigd hebben.

Ricky Mollin: “Dat protestcomité is echt een minderheid, hooguit vijftien mensen, en dan nog vooral mensen die hier een vakantiehuisje hebben, als tweede residentie. De geluidsoverlast van de sneeuwkanonnen wordt in elk geval fel overdreven - in andere skigebieden staan er een paar honderd. En met de recuperatiewarmte van het buizensysteem zullen wij ook de cafetaria en de andere voorzieningen kunnen verwarmen. Van energieverspilling is dus geen sprake, zoals het protestcomité beweert. Ik wil er ook op wijzen dat de handelaars en de economische commissie van Trois-Ponts gisteren hun steun hebben toegezegd aan het project, op voorwaarde dat het milieu en de levenskwaliteit rond de piste gevrijwaard blijven. Uiteraard zullen wij daar rekening mee houden. Val de Wanne is een familiale piste, en dat zal het ook blijven."

Hoeveel skiërs hebt u nodig om Val de Wanne rendabel te maken?
Ricky Mollin:
“De piste kan drieduizend man per dag aan, het avondskiën inbegrepen. Drie maanden open, negentig- tot honderdduizend mensen: dat moet ons streefdoel zijn, afhankelijk van de winter, goed of slecht. Maar we zullen de mensen in elk geval vaker de kans kunnen bieden om in open lucht te skiën, en dat blijft toch een mooie ervaring. Straks, als de piste goed geprepareerd zal zijn, zullen ook goede skiërs zich hier prima amuseren. Niet de hele dag natuurlijk – je moet wel een beetje realistisch blijven. Vier, vijf keer naar beneden, pintje pakken, nog een paar keer, meer moet dat niet zijn. Maar dan heb je al wel vijf, zes kilometer geskied. En je betaalt dezelfde prijs als voor twee uur indoor skiën. Reken maar uit hoe vaak je voor die afstand op en neer moet gaan in ’s Gravenwezel. In de buitenlucht bovendien.”

Val de Wanne

    







© Vivat.be 2020