Provinciale domeinen 5: Limburg

Limburg telt slechts drie provinciale domeinen, maar één ervan is meteen het bekendste van heel het land. Het Openluchtmuseum van Bokrijk is een toeristische trekpleister die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.


Bokrijk

Bokrijk is één van de mooiste en best uitgebouwde openluchtmusea van Europa. Het geheel strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 60 ha. Men brengt er het leven in het Vlaanderen van zo'n 150 jaar geleden weer tot leven. Het Openluchtmuseum kan vergeleken worden met een schaalmodel van Vlaanderen. Zo vindt men er een Kempisch en Haspengouws dorp, dorpen uit Oost- en West-Vlaanderen en een oud Antwerps stadsgedeelte. In totaal telt Bokrijk meer dan 100 historische gebouwen (dorpswoningen, boerderijen, kerken, een school, windmolens, herbergen,...), die op een historisch verantwoorde manier werden gereconstrueerd en ingeplant in een contemporaine omgeving.

             

Je kan in Bokrijk dus kennismaken met de leefwereld van onze voorouders (150 jaar geleden): hoe ze leefden, werkten en woonden. Complete erven werden heringericht met stallen, schuren, bakhuizen, ... Ook het interieur van de gebouwen, het meubilair, de huisraad, ... alles is authentiek aanwezig. De bewoners of bewakers leiden u graag rond in "hun" woning, ze geven toelichting bij de wetenswaardigheden. Het Openluchtmuseum is een levendig museum en dat merkt u vooral tijdens de zon-en feestdagen en tijdens de maanden juli en augustus. De bezoeker wordt actief betrokken bij het gebeuren. De pastoor geeft een donderpreek, de schoolmeester spelt je de les en tal van ambachtslui zijn aan het werk: een hoedenmaker, leerbewerker, pottenbakker, een spinster, een kantklosster, een wagenmaker, een smid, ...

De bezoekers worden vaak uitgenodigd om een handje toe te steken. Voor sport en spel kan u terecht in en rond de Volkssportenschuur. Verder is er een heel grote speeltuin voor de kinderen en zijn er ook heel wat andere attracties voorzien om hen zoet te houden (minigolf, pony's, boogschietstand, dierenhoek, mini-auto's,...).
Het openluchtmuseum is open van 29 maart tot en met 30 september, elke dag van 10 tot 18 uur. De rest van het domein is daarentegen het ganse jaar door open.

Meer info:
Provinciaal Domein Bokrijk
3600 Genk
Tel: 011/265.300
Fax: 011/265.310
E-mail:

bokrijk@limburg.be

www.limburg.be/bokrijk

Provinciedomein Nieuwenhoven

Voor passieve recreatie en een gezonde wandeling kunt u terecht in domein Nieuwenhoven, in de volksmond ‘het galgenbos’ genoemd. Het 161ha grote bos ligt op het grondgebied van de stad Sint-Truiden en beschikt over een bezoekerscentrum waar ook tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht. Verder zijn er een speeltuin, vijf hondenweiden, een visvijver en (om de innerlijke mens te verwennen) brasserie ’t Kelshof.

Meer info:

Domein Nieuwenhoven
Hasseltstesteenweg z/n
3800 Sint-Truiden
011/68.06.35

Openingsuren
Van 1 april tot 30 oktober
Alle dagen vanaf 11.00 uur

Van 1 november tot 31 maart
Zondag vanaf 10.30 uur
Ma-woe-do-za 14.00-18.00 uur
Dinsdag en vrijdag gesloten

Meer informatie:

http://www.domein-nieuwenhoven.be/

Het kasteel van Rullingen

In het hart van Haspengouw, midden in het Land van Loon, vindt u het provinciedomein ‘kasteel van Rullingen’ dat vooral bij culinaire kenners een bel doet rinkelen. Het kasteel fungeert immers als hotel-restaurant van gastronomisch niveau. De kelders en fundering van het kasteel zouden nog dateren uit de Middeleeuwen, maar het huidige kasteel is in Renaissancestijl en werd gebouwd in 1640. Het heeft een echte slotgracht en wordt omzoomd door een prachtige parktuin en een hoogstamboomgaard met honderden hoogstamfruitbomen. Onlangs werden er nog weiden en velden aangekocht die ingericht werden voor het houden van Arabische volbloed- en Friese paarden, en de aanleg van een wijnveld.

Meer info:

Rullingen 1
B-3840 Borgloon
België

+32 (0)12 74.31.46

http://www.rullingen.com/nl/index.php

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020