Provinciale domeinen 4: Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant, de kleinste Vlaamse provincie, heeft slechts vier provinciale domeinen, maar die hebben wel alle vier erg veel te bieden. Van zwembaden, over speeltuinen tot wandelroutes: voor elk wat wils.
 


Kessel-Lo

Vlak bij Leuven ligt het provinciaal domein Kessel-Lo, een ideale bestemming voor een vakantiedag met de kinderen. Er zijn speeltuinen afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen, een roeivijver met pedalo’s en bootjes, en een waterspeeltuin die voor afkoeling zorgt op de heetste zomerdagen. Ook op warme dagen is het ploeterbadje geopend, met een ligweide eromheen. Kinderen tot 12 jaar kunnen er zich komen uitleven.


Natuurlijk kan er ook gewandeld worden in het domein, er zijn paden aangelegd rond de vijvers, en er is een wandelpad naar de Abdij van Vlierbeek.
Het domein beschikt over een heel realistisch verkeerspark, waar kinderen kunnen oefenen op eigen houtje maar waar ook verkeerslessen worden gegeven aan scholen.
Dierenliefhebbers komen hier bijzonder aan hun trekken, want naast de kinderboerderij is er een bijenhuis waar je alles te weten komt over de honingbij en waar je de diertjes naar hartenlust kunt bestuderen. Wie meer geïnteresseerd is in flora dan in fauna blijft ook niet in de kou staan: er is een kruidtuin met zonnewijzer, een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen en er is het natuurreservaat Lovarenbroek.
Eten en drinken kan in taverne “De Groene Lotus” of in Cafetaria “Stille Waters”. Het park is het ganse jaar open, de toegang is gratis. De attracties zijn open van 1 april tot 30 september, en daar moet je wel een klein bedrag voor neertellen.

Info: Provinciedomein Kessel-Lo, Gemeenteplein 5 - 3010 Leuven
      Tel. 016-25 13 92,

provinciedomein.kessello@vlaamsbrabant.be

Huizingen

Een kasteel met roeivijvers rondom, speeltuinen, plantentuinen, een verwarmd openluchtzwembad en nog veel meer… heeft domein Huizingen de recreant aan te bieden.
Er rijdt zelfs een treintje doorheen het domein waarmee je een eerste verkenningstocht kunt ondernemen.
Voor de kleinste kinderen is er de speeltuin “het betoverde boomvolk”, terwijl 8-tot 12-jarigen zich mogen uitleven in de spectaculaire speeltuin “over de muur” met een reuzentoren en drie supersnelle glijbanen.
In de rotstuin, die als monument erkend is, kun je meer dan 1.200 plantensoorten ontdekken. Om mensen met een visuele handicap ook te laten meegenieten van de heerlijke bloemengeuren is er een blindentuin aangelegd van 75 hectare groot. De plaatjes met uitleg over de verschillende plantensoorten zijn hier in braille.
Wandelen kun je naar hartenlust in het arboretum, een bos van 55 ha groot met verschillende wandelroutes.

Info: Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100 - 1654 Beersel
 tel. 02-383 00 20,

provinciedomein.huizingen@vlaamsbrabant.be

 

Halve maan in Diest

De Halve Maan is het meest gekend voor zijn openluchtzwembad met omliggend zandstrand. In de zomer is het er vaak op de koppen lopen. Maar er is nog meer te beleven in het Diestse domein. Je kunt er trampolinespringen, roeien, mini-autootjes huren, de kinderboerderij bezoeken, minigolfen en natuurlijk spelen in de speeltuinen.
De natuur van het Hageland kun je bestuderen in het natuurgebied ‘Webbekoms broek’, dat over een eigen ecotuin beschikt.

Info: Provinciedomein Halve Maan, tel. 013-31 15 28,

provinciedomein.diest@vlaamsbrabant.be

 

Het Vinne in Zoutleeuw

Als minder gekend provinciaal domein, is het Vinne minder gericht op actieve recreatie en meer op natuurbeleving. Die staat hier dan wel op een hoog niveau: een kruidtuin, een hoogstamboomgaard, gallowayrunderen en schapen die in het kader van een begrazingsproject in het domein rondlopen, een kinderboerderij, een ‘insectenhotel’, vogelkijkhutten... en nog veel meer.

Info: Provinciedomein Het Vinne , tel. 011-78 18 19,

provinciedomein.zoutleeuw@vlaamsbrabant.be

Ellen Wielandt 

 

© Vivat.be 2020