Provinciale domeinen 3: Antwerpen

In deel drie van onze reeks over Provinciale domeinen in Vlaanderen, gaan we eens kijken wat de provincie Antwerpen zoal te bieden heeft.

 

 


Het Zilvermeer

Deze gekende plas in Mol viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. De hele zomer lang kunnen bezoekers aan de ingang een brochure krijgen met een wandeling door het domein. Her en der wordt de geschiedenis van het Zilvermeer uit de doeken gedaan aan de hand van foto’s uit de oude doos. 
Van oudsher is de zwemvijver de grootste aantrekkingspool van het Zilvermeer. Tegenwoordig is hij voorzien van waterkolken, klimtorens met glijbanen en speeltuigen. Alles heel veilig, want de vijver is grotendeels ondiep. Er is een strand en een ligweide, en ook sanitair en kleedhokjes zijn voorzien.
Op een ander deel van de vijver kun je zwemmen en fietsen. Er zijn twee speeltuinen, een avonturenspeeltuin en een veilige peuterspeeltuin. Om het park te verkennen kun je fietsen of gocarts huren. Eveneens tegen betaling kun je petanque spelen op een gravelpleintje of minigolfen.
Op het Zilvermeer kun je ook logeren, in je eigen tent of in een blokhut.

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer
Zilvermeerlaan 2
2400 Mol
Tel: 014/82.95.00

Het Rivierenhof

Het Rivierenhof is een begrip voor elke Antwerpenaar. Al eeuwenlang kan de stadsbewoner zich hier even komen terugtrekken in de natuur om te wandelen, te sporten en te genieten. Maar ook om cultuur te beleven: midden in het park vind je het openluchttheater, het zomerverblijf van de Arenbergschouwburg. ’s Zomers kun je er genieten van pop- en rockconcerten, theatervoorstellingen en nog veel meer.

In het kasteel Sterckxhof vind je het zilvermuseum, waar je ook aan workshops kunt deelnemen. Voor de kleintjes liggen - verspreid over het domein - de verschillende gebouwen van de Schranshoeve. Om te beginnen een kinderboerderij met sprookjeshuis waar allerlei sprookjes worden verteld, en waar de kinderfantasie centraal staat. Om zich fysiek uit te leven is er daarnaast de burcht van koning Arthur, een speeltuin met een apart gedeelte voor min 6-jarigen. Voor oudere kinderen is er bovendien de avonturenhoek, met een parcours dat 12-plussers uitdaagt zich van hun sportiefste kant te laten zien.
Een deel van het park is ingericht als ‘speelbos’, daar mag je rollen tussen de bladeren, klimmen in de bomen en kampen bouwen met takken.

Provinciaal Groendomein Rivierenhof
Turnhoutsebaan 232
20 Antwerpen
Tel: 03/360.52.00

Kesselse Heide

Wie het typische Kempenlandschap wil beleven met al zijn zintuigen kan een dag komen wandelen op de Kesselse heide. Dit kan zelfs met een gids, die je de mooiste plantjes laat zien en leert kennen, en die je alles vertelt over de schapen die vrij rondlopen over de heide en zo op een milieuvriendelijke manier aan 'natuurbeheer' doen.

Provinciaal Groendomein Kesselse Heide
Vaerestraat 4
2560 Nijlen
Tel: 03/489.29.13

Het arboretum Kalmthout

Bomen, bloeiende struiken, honderden heesters, en dit alles in een kunstig en geïnspireerd aangelegd stuk horticultuur. Een van de prachtigste in zijn soort in Europa! De bezoeker kan aan de ingang een overzichtelijk plan krijgen, er is een apart ‘ontdekkingsplan’ voor kinderen beschikbaar.

Arboretum Kalmthout
Heuvel, 2
Kalmthout
Tel: 03/666.67.41

De Nekker

Aan de rand van Mechelen ligt dit recreatiepark-met-strand, waar je ook volop aan sport kunt doen. Atletiek, voetbal, tennis, touwenparcours, squash... de mogelijkheden zijn legio want de infrastructuur voor al deze sporten en nog meer is volop voorhanden. Je kunt daarnaast ook fietsen en gocarts huren, minigolfen of skaten.
Voor kinderen zijn er verschillende speellandschappen, zowel in als uit het water. Bij slecht weer kunnen de rakkers terecht in binnenspeeltuin Nekki.

Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker
Nekkerspoel-Borcht 19
2800 Mechelen
Tel: 015/55.70.05

De Schorre

Dit relatief nieuwe recreatiedomein op het grondgebied Boom is gelegen rond een oude kleiput. De speeltuin van De Schorre biedt een leuk extraatje voor de kleintjes: de langste glijbaan van het land ligt hier! De speeltuigen werden recent vernieuwd, en de ouders kunnen hun kroost in het oog houden vanop het terras.  De Schorre beschikt ook over een binnenspeeltuin. Een houten vlonderpad leidt de wandelaar langsheen de rietvelden en restanten van de klei- en baksteennijverheid. Op het water kun je waterfietsen huren, en in het midden van de plas ligt een eilandje waar je kunt minigolfen.
Uniek voor Vlaanderen is de deltahelling, waar echte durvers terecht kunnen voor een initiatie deltavliegen, parapente of mountainboard.

Provinciaal recreatiedomein De Schorre
Schommelei 1 bus 1
Tel: 03/880.76.00

Het Kasteel d’Ursel

Deze achttiende-eeuwse zomerresidentie met slotgracht, behorend aan de adellijke familie d’Ursel, maakt deel uit van het culturele erfgoed van Vlaanderen. De restauratie is nog niet helemaal afgerond, maar benedenverdieping en kelder kunnen al bezocht worden.
Ook het domein zelf, met zijn vijver en eeuwenoude bomen, wordt stapsgewijze aangepast aan de noden van deze tijd.

Provinciaal groendomein d’Ursel
Wolfgang d'Urselstraat 9
2880 Bornem
Tel: 015/45.13.80

Verder zijn er nog enkele domeinen, het ene al groter dan het andere, die voornamelijk zijn gericht op natuurbeleving en wandelrecreatie:

Pulhof:
’s Gravenwezelsteenweg 59
21 Wijnegem
Tel  03/ 360 52 00

Hof van Leysen:
Tel  03/ 360 52 00

Averegten:
Langendijk 17
2220 Heist-op-den-Berg
Tel 015/ 24 89

Broek de Naeyer:
Tel 015/ 45 13 80

Hertberg:
Blauberg 25
2230 Herselt
Tel 014/ 37 91 74

Hoge Mouw:
Lichtaartsebaan 73
2460 Kasterlee

Neteland:
Mechelsesteenweg
2500 Lier
Tel 015 45 13 80

Prinsenpark:
Kastelsedijk 5
2470 Retie
Tel  014/ 37 91 74

Vrieselhof:
Schildesteenweg 95
2520 Ranst
Tel  03/ 312 98 78

Vrijbroekpark:
Hombeeksesteenweg 264
2800 Mechelen
Tel 015/ 45 13 80

Meer info op de site:

http://www.provant.be/vrije_tijd/domeinen/

 

© Vivat.be 2020