Provinciale domeinen 2: West-Vlaanderen

Wat provinciale domeinen betreft moet West-Vlaanderen zeker niet onderdoen voor de andere provincies. De nadruk ligt er iets meer op natuur en minder op vertier, maar je hoeft nooit ver te rijden: in alle uithoeken van de provincie liggen ze verspreid.


Het Zwin

In 2006 kocht het provinciebestuur 18 ha duinbos, de vogels en de gebouwen aan van de Compagnie Het Zoute en doopte dit tot Provinciaal Natuurpark Zwin (PNZ). Wie de inheemse zangvogels, roofvogels of steltlopers van dichtbij wil bekijken moet hier zeker naartoe. In kooien waarop informatieve teksten zijn aangebracht, worden de voornaamste vogelsoorten aan de wandelaar getoond. Elke dag om 15 uur worden de ooievaars, meeuwen en aalscholvers gevoederd. Naast het vogelpark is er het natuurreservaat, met zijn slikken en schorren een ideale plek om wilde vogels te observeren. Een wandeling met gids is hier aan te raden.

Sinds kort is er ook een nieuwigheidje: de luisterwandeling. Aan de ingang download je een aantal geluidsbestanden, die je op 22 bijhorende plaatsen in het Zwin beluistert.

Openingsuren van Provinciaal Natuurpark Zwin
Van 1 oktober t.e.m. 31 maart open van 9 tot 16.30 uur.
Van 1 april t.e.m. 30 september open van 9 tot 17.30 uur.
Tijdens Belgische schoolvakanties : alle dagen open.
Buiten Belgische schoolvakanties: open van dinsdag tot en met zondag.
Meer info en reserveren van een gids:

http://www.west-vlaanderen.be/NL/Leefomgeving/zwin/Pages/default.aspx

Raversijde

In domein Raversijde, gelegen in Oostende, is het cultuur en geschiedenis troef. De Eerste én Tweede Wereldoorlog worden in een openluchtmuseum geëvoceerd. Het geheel omvat zestig constructies uit beide oorlogen, verbonden door open of onderaardse gangen. Daarnaast is er een archeologische site, ‘Walraversijde’ genaamd, waar men een 15de eeuws dorp heeft opgesteld aan de hand van archeologische vondsten ter plaatse.  Verder is er nog een memoriaal ingericht ter nagedachtenis aan Prins Karel, die op deze plaats een deel van zijn leven doorbracht en de gronden verkocht aan de Belgische Staat. Er is een kindvriendelijk café-restaurant met speeltuin, ‘Walrave’, zodat u op Raversijde gerust een hele dag kunt doorbrengen.

Meer info:

http://www.west-vlaanderen.be/NL/Leefomgeving/raversijde/Pages/default.aspx

Het Tillegembos

Het Tillegembos, bij Brugge, is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen, en de inrichting is vooral toegespitst op wandelrecreatie.  Je vindt er naald- en loofbossen, elzenbroeken, heide en hooiland. Ook cultuurhistorisch heeft Tillegembos iets te bieden: een prachtig kasteel met aangelegde tuin, een neogotische hoeve en een rosmolen. Er is een café-restaurant, ‘De Trutselaar’, met uitgebreid terras , een speeltuin en fit-o-meter.

Meer info:

http://www.west-vlaanderen.be/NL/Leefomgeving/domeinen/Tillegembos/Pages/default.aspx

De Gavers

De Gavers met als belangrijkste publiekstrekker het Gavermeer ligt in Harelbeke en is het grootste domein in de zone Kortrijk. Op het meer kan aan stille waterrecreatie worden gedaan. Er is een zwemzone voorzien, met bijhorende ligweide en kleedhokjes. Redders staan in voor de veiligheid. Gedurende de maanden juli en augustus kun je het meer verkennen per kajak.  Tijdens de wintermaanden leent de plek zich uitstekend tot vogelobservatie, en het hele jaar door kun je gebruikmaken van de aangelegde fiets- wandel- en ruiterpaden.

Meer info:

http://www.west-vlaanderen.be/NL/Leefomgeving/domeinen/Gavers/Pages/default.aspx

 

Lippensgoed-Bulskampveld

Tussen Wingene en Beernem ligt het voormalige kasteelpark van de familie Lippens. Een neogotisch kasteel omgeven door een park met oude aanplantingen, een kruidtuin, een domeinhoeve en een vogelopvangcentrum zijn de attracties van dit domein.

Daarnaast zijn er 17 ha bos, heide en weiden die als natuurreservaat zijn geklasseerd.

Meer info: 

http://www.west-vlaanderen.be/NL/Leefomgeving/domeinen/LippensgoedBulskampveld/Pages/default.aspx

Verder…

Zijn er nog een aantal provinciale domeinen die zich vooral toespitsen op wandelrecreatie en natuurobservatie. De volledige lijst:
Zeebos tussen Blankenberge en Zeebrugge
Baliekouter in Wakken
Wallemote-Wolvenhof in Izegem
Bergelen in Wevelgem
’t Veld in Ardooie
d’Aertrycke in Torhout
Sterrebos in Rumbeke (Roeselare)
Damse Vaart (tussen Brugge en de Nederlandse grens)
Palingbeek in Ieper-Zillebeke
Fort van Beieren in Koolkerke
Kemmelberg in Heuvelland
Gasthuisbossen bij Ieper

Meer info:

http://www.west-vlaanderen.be/NL/Leefomgeving/domeinen/Pages/default.aspx

Ellen Wielandt

 

 

© Vivat.be 2020