Provinciale domeinen 1: Oost-Vlaanderen

Naast echte attractieparken en dierentuinen heeft Vlaanderen nog een hele rist provinciale domeinen die klaarliggen om u en uw gezin een dag ontspanning in de natuur te bezorgen. We zetten om te beginnen de toppers in Oost-Vlaanderen even voor u op een rijtje.


Domein Puyenbroeck

Puyenbroeck biedt dagjesmensen maar ook vakantiegangers die op de camping bij het domein kamperen al veertig jaar natuur-, speel- en waterpret. Naast de enorme speeltuinen en de roeivijver heeft het domein enkele unieke attracties te bieden: er is een dierenpark met ‘levend erfgoed’, d.w.z. uitgestorven of zeldzame schapen-, paarden- geiten en kippenrassen, die dankzij een intensief fokprogramma  bewaard worden voor het nageslacht, kunnen van dichtbij bewonderd worden door de bezoekers. Er rijdt een treintje door het domein, waarmee je de hele dag kunt rondtoeren eenmaal je een ticket hebt gekocht.

Verder zijn er in Puyenbroeck een openlucht- en een binnenzwembad, een fietsenverhuurdienst, een minigolfterrein, een bloemenweide en een verkeerspark. Omdat het domein dit jaar haar veertigste verjaardag viert, staan er tal van extra evenementen op het programma.

Op 24 mei, 9 juli en 11 augustus trakteert Puyenbroeck op gratis gebruik van roeivijver, minigolf, zwembad, treintje en verkeerspark. Je kunt die dagen ook gratis fietsen huren.

Op 4 juli is er een boombal en Prehistorie Live op het evenementeneiland.

Op 24 juni is er een spetterend popfestival voor kinderen van 8 tot 14 jaar met o.a. Milk Inc, Oliver, de Studio 100 TV-band en de Dalton-Sisters.

Info en openingsuren: klik

hier
.

Het Leen

In Eeklo vind je domein het Leen, waar de nadruk ligt op natuur. Je kunt er het arboretum bezoeken, met zijn verzameling van meer dan 7.000 planten, of een geleide wandeling maken in groep doorheen het domein. Of verken de bossen van het Leen op eigen houtje, kom tot rust aan één van de visvijvers en leef je uit op de speelweide. Het Leen beschikt over een cafetaria.

De Gavers

In Geraardsbergen biedt domein ‘De Gavers’ dan weer heel wat actieve recreatiemogelijkheden voor groot en klein, zowel betalend als niet betalend. Kinderen kunnen er hun energie kwijt in het speeldorp, op het touwenparcours  of op de steeds populairder wordende skateramp.

Voor sportievelingen is er een parcours met trimtoestellen aangelegd rondom de vijver. Er is ook een zwem- en strandzone afgebakend. Bij slecht weer is er altijd het overdekt zwembadencomplex  met whirlpools en glijbanen, en het bijhorende saunalandschap.

Je kunt het hele domein per boot verkennen via het ‘Gaverveer’, een rondvaart duurt ongeveer een half uurtje. Of doe het op de actieve manier: huur een fiets of mountainbike, step, skelter of een paar inline-skates.

Voor de durvers is er een klimtoren met tien klimbanen ingedeeld volgens moeilijkheidsgraad. Wie liever de voeten op de grond houdt, kan boogschieten (enkel met een ervaren begeleider). Voor ieder wat wils dus, en voor de innerlijke mens staat er zowel een cafetaria als een volwaardig restaurant ter beschikking.

Info en openingsuren: klik

hier
.

 

De Boerekreek

Temidden de Meetjeslandse polders, in St. Jan-in-Eremo, ligt een uniek wateroppervlak van 38 ha: ideaal om te zeilen, surfen, kajakken en vissen. Tussen de wateren liggen paddocks en weiden voor de pony’s van het domein. Liefhebbers van ruitersport komen hier zeker aan hun trekken. De Boerekreek spitst zich vooral toe op jeugd- en sportkampen.

Den Blakken

Vlakbij het centrum van Wetteren ligt ‘den Blakken’, een promotiecentrum voor sierteelt, rozen en parkbomen. Enkel wandelrecreatie is er toegestaan.

Het Gentbos

Wandelbos vlakbij Merelbeke, er is geen andere recreatie toegestaan.

 

De Roomakker

Boven op de zogenaamde ‘Wase questa’ in Tielrode ligt ‘de roomakker’, een natuurgebied dat drie voormalige kleiputten omvat die een keur aan fauna en flora herbergen, en een wandelzone daaromheen.

Ellen Wielandt 

 

 

 

© Vivat.be 2020