Op zoek naar Brüsel

Een reeks over de échte geheimen van Brussel, over de obscure plannen van politici, architecten en kunstenaars, of over de invloed van de loge op het uitzich van de stad. De X-Files van Brussel: een bevreemde toeristische rondwandeling door het mythische Brüsel.


Wat doen we hier, hoog in het Brusselse Justitiepaleis, waar je eigenlijk helemaal niet mag komen ? We zijn gewoon de lift ingestapt, naar de hoogst bereikbare verdieping gegaan, en nu staan we hier, in een smalle ruimte afgesloten door houten panelen, een allesoverheersende brandtrap in het midden, aan de ene kant de lift, aan de andere kant een gesloten deur. een verloren kruipkot, op het eerste gezicht, ware het niet dat zich in de houten muur een vreemde knop bevindt, en dat je door een gat naar beneden kan kijken, recht in de monumentale hall van het gebouw.

"Van hieruit kan je waarschijnlijk het labyrint onderscheiden" zegt onze gids, zichtbaar opgewonden. "Daarom hebben ze hier die houten muur neergepoot, opdat niemand de geheimen van het Justitiepaleis zou kunnen doorgronden".
Ik weet plots hoe ik onze gids zal noemen in dit artikel ("want je begrijpt dat ik absoluut anoniem wil blijven"). Mulder, naar het personage uit de X-Files. Mulder vertelt je een mysterieus verhaal, lokt je mee naar duistere plaatsen en vindi daar steevast bewijzen van zijn boude stellingen. Sinds tientallen jaren verdiept hij zich in de verborgen geschiedenis van België, en steeds weer stuit hij op intrigerende verbanden en connecties tussen de meest uiteenlopende politieke, sociale en culturele fenomenen en gebeurtenissen. Mulder heeft mij verteld dat hij in de koepel en de kelders van het Justitiepaleis aanwijzingen hoopt te vinden die het bestaan zouden bevestigen van een ondergrondse stad, misschien zelfs het mythische "Brüsel", maar ook van een machtige loge, die zou wikken en beschikken over alle grote crisissen en rechtzaken in dit land. Jammer dus dat we dat labyrint niet kunnen zien van hierboven, maar heeft de echte Mulder er ooit aan getwijfeld dat hij een alien zou ontmoeten ?

 

Deel 2: In de catacomben van de Coudenberg

© Vivat.be 2020