Op wandel over de Kempense heuvelrug

De Kempense Heuvelrug strekt zich uit van Herentals tot Retie. Hier is er nog volop bos, zowel dennenbossen als gemengde bossen, beukendreven, het Kabouterbos en de ‘Hoge Mouw’. Welkom in dit provinciale domein van 105 hectare tussen Kasterlee en Lichtaart.De Hoge Mouw noemde men vroeger Moude of molde, wat ‘mul zand’ betekent. De heuvel was ooit ongeveer 40 meter hoog maar door weersinvloeden en het vele gebruik als speelterrein is hij opmerkelijk geslonken, tot ca 35 meter.
Wie vertrekt vanuit Kasterlee, kruist algauw het gehucht ‘Goor’ en komt voorbij het ‘Frans Masereelcentrum’, een museum voor grafische kunst, opgedragen aan een van de grootste artiesten die ons land ooit gekend heeft. 

Het parcours wisselt uitgestrekte akkers af met mooie paden en verrassende plekjes. Onderweg passeer je een forellenvijver en de Kleine Nete. Een mooie afsluiter van de dag is een bezoek aan ‘Heemerf De Waaiberg’, een klein openluchtmuseum. Elke tweede zondag van de maand van 14 tot 17 uur wordt hier het ‘Levend Heemerf’ opgezet, met muziek, broodbakdemonstratie en de draaiende molen in volle werking.

Nog enkele tips om de innerlijke mens te versterken: in Afspanning ‘In Den Kleyne Doorenboom’ in Kasterlee kun je 's morgens een lekkere kop koffie drinken en ’s avonds lekker eten. ‘s Middags, de wandeling is dan halfweg, kun je terecht in de prachtig vernieuwde Taverne ‘Koningsbos’ in Goor. 

Mmv Austria Freunde.

© Vivat.be 2020