Op stap langs de Kalkense meren

Tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren (Oost-Vlaanderen) ligt een merengebied met een zeer rijke natuurwaarde.


Met 800 ha vochtig weiland, vormen de Kalkense Meersen één van de grootste overblijfselen van de 'Scheldemeersen'. Ruimte, water, groen en rust vormen de belangrijkste troeven. Om deze natuurrijkdom te behouden bouwt Natuurpunt hier sedert het begin van de jaren 90 een natuurreservaat uit. In 2005 had de vereniging al meer dan 110 hectare verworven - met steun van WWF en de Europese Unie. Dat het gebied meer dan het beschermen waard is, bewijst de officiële erkenning als natuurreservaat door de Vlaamse regering in maart 1996.

Het gebied heeft naast de Oude Schelde, de Kalkense vaart en de Scheldemeersen nog enkele fraaie bezienswaardigheden: het veer in Schellebelle, de Scheldedijken, de achtkantige, 12de-eeuwse Romaanse toren van de St.-Denijskerk van Kalken, met interieur en meubilair uit de 17de eeuw.

Om te wandelen kunt u best vertrekken aan taverne Parochiehuis ’t Veer. Even de klok luiden dan en de veerman brengt u gratis naar de overkant.
Na ca 75 minuten wandelen bereikt u Kalken waar een lekkere pint wacht in café ‘De Groene Meersen’ bij Jozef en Jacqueline.

Dan gaat het verder langs de vaart en de oude Schelde, over de Scheldedijk tot aan het veer. Hier hebt u de keuze: een terrasje doen of met de veerman meteen mee naar het gezellige Schellebelle. 

Mmv Austria Freunde 

© Vivat.be 2020