Ontdek de Belgische regionale landschappen

Een regionaal landschap is een streek met een eigen identiteit en met belangrijke natuur- en landschapswaarden. Vlaanderen telt 17 regionale landschappen. Dit geldt onder andere voor Dijleland, de Vlaamse Ardennen, Meetjesland, de Lage Kempen of de West-Vlaamse Heuvels.


Een regionaal landschap is een streek met een eigen identiteit en met belangrijke natuur- en landschapswaarden. Er worden activiteiten ontwikkeld rond duurzame streekontwikkeling op basis van de kwaliteiten van de natuur, het landschap en de streekidentiteit.

In Vlaanderen zijn er 17 regionale landschappen actief. Veertien daarvan zijn voorlopig of definitief erkend door de Vlaamse Minister voor Leefmilieu.

Het Dijleland is eentje van hen. Je vindt er de grootste loofbossen van Vlaanderen (Zoniënwoud en Heverleebos-Meerdaalwoud) en de op een na hoogste dichtheid aan holle wegen (enkel de Voerstreek doet nog beter). Daarnaast is de Dijlevallei één van de meest natuurlijk gebleven riviervalleien van het Vlaams Gewest. Het Dijleland beschikt ook over talrijke monumenten, waaronder Brabantse vierkantshoeves en Romaanse kerkjes.

Het regionaal landschap West-Vlaamse Heuvels telt de gemeenten Heuvelland, Ieper, Mesen en Poperinge. Zowat 85 procent van de oppervlakte bestaat uit akkers en weiden. In het westen grenst het aan het Franse Parc Naturel Régional des Monts de Flandre. Drie landschappelijk waardevolle gebieden krijgen bovendien extra aandacht: de Ieperboog, het Hoppeland en de Bergen.

De andere huidige Vlaamse regionale landschappen zijn de Groene Corridor, Haspengouw en Voeren, Houtland, IJzer en Polder, Kempen en Maasland, Lage Kempen, Meetjesland, Noord-Hageland, Schelde Durme, de Vlaamse Ardennen, de Voorkempen en Zenne Zuun en Zoniën.

Regionaal Landschap Rivierenland, Kleine en Grote Nete en Zuid-Hageland zijn opgericht en zullen binnen de twee jaar hun erkenningsaanvraag indienen.

In Wallonië wordt de nadruk meer op natuur gelegd en zijn er 9 gebieden erkend als 'Parc naturel de Wallonie'.

Meer info:
In Vlaanderen:

www.regionalelandschappen.be

In Wallonië:
http://www.fpnw.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020