Mullem, een dorpje als geen ander

We bevinden ons aan de voet van de Vlaamse Ardennen, ergens in de overgangszone tussen het vlakkere en zandlemige noorden rond Gent en de heuvelachtige leemstreek in de omgeving van Oudenaarde. Een aantal voetwegen in de dorpen Mullem, Huise en Wannegem-Lede die in onbruik waren geraakt, werden opnieuw verhard, en dat is een goede zaak voor de wandelaar.
Van verkeer is nauwelijks sprake in Mullem, een schilderachtig dorpje zoals we ze in Vlaanderen eigenlijk al uitgestorven achtten. De inwoners zeggen graag dat je hier ‘tenden de wereld’ bent, op het eind van de wereld.
 
Alle gebouwen in Mullem hebben dezelfde kleuren: okergeel geschilderde muren (de kleur van de onafhankelijkheid) en een rood pannendak. Behalve enkele goed bewaarde boerderijen vind je er een kerk, een schooltje en enkele café-restaurants. In een park op de heuvel staat het kasteel van Mullem, het ideale vertrekpunt voor een wandeling. In de nabij gelegen herberg ‘Kaffee De Kroon’ vonden destijds de opnamen plaats voor de televiesieserie ‘Hard Labeur’.  

Weg uit de dorpskern, in de velden krijgt de wandelaar het gezelschap van de Rooigemsebeek. In de verte staat de kerktoren van Huise. Het pad voert langs een natuurlijk waterzuiveringsstation, een vochtig weidegebied met knotwilgen, en het van kasteel ‘De Ghellinck’ naar Wannegem. In Gasthof De Zwaan kunt u een lekkere lucnh nuttigen.

Na de middag gaat het naar de Schietchampettermolen, een merkwaardige naam die op een waar gebeurd feit berust. Een veldwachter (champetter) heeft hier destijds een kogel in de molenkast geschoten. Voorbij de dorpskern van Huise staat nog een tweede molen, de Huisekoutermolen. 

Op de terugweg naar Mullem passeert u nog een oude chicoreidrogerij, een ‘ast’ aan de rand van het kasteeldomein. Bij helder weer ziet u de torens van Gent. In herberg ‘Kaffee de Kroon’ kunt u de dag gezellig afsluiten. 

Mmv Austria Freunde© Vivat.be 2020