Kroegentocht in Frans Vlaanderen

Het is net over de grens, in de meest noordwestelijke uithoek van Frankrijk, dat het sluimerende maar authentieke Vlaamse volksleven nog overleeft. De gebruiken, de typische gerechten, de woon- en leefcultuur, het taalgebruik, de aloude volksspelen.


 


In en om hun molens, hoeven en herbergen demonstreren 'Vlaamsche menschen van te lande' hoe men zich destijds in deze streek vermaakte. In de 19de–eeuwse Steenmeulen is het museum van molens en landbouwtradities ondergebracht. In het stemmige interieur van de Sint-Silvesterkapel drinken we een blond biertje uit de plaatselijke brouwerij. In Caestere, bij de Kaaster Linde, en in Hondegem leren we welke rol de lokale herbergen vroeger speelden in het maatschappelijke leven.  We bezoeken ook de bijzonder mooie Auberge du Noordmeulen, een vroeg 19de–eeuwse, schitterend gerestaureerde vakwerkhoeve bij de gelijknamige molen.

Voorbij Cassel en Hardifort gaat het dan, Klokhuys en Zermezeele, naar herberg A l’Haguedoorne. Let op de oervlaamse plaats- en straatnamen. In Bavinckhove drinken we een pint Le Goedendag.
Middagmaal in “Herberge in d’Hope” in Volckerinckhove. Het is maar een suggestie. 

Ekelsbeke is hèt Vlaamse dorp bij uitstek, met een feodale dorpskern, de geboorteplaats van de Vlaamse voorvechter Joris Decalf die de uitgebrande kerk zo prachtig herstelde, en La Maison du Westhoek, het bolwerk van het regionale toerisme. En dan hebben we het nog niet over de plaatselijke brouwerij waar 'La Blonde d’Esquelbecq' vervaardigd wordt. Niet vergeten te proeven!

Op de Katsberg in Godewaersvelde betuigen bezoekers spijt van hun zonden. De abdij van de trappisten biedt uitzicht op een lieftallig heuvellandschap en je kan er heerlijke kaas kopen.

Nog tijd over? Het Blauwershof biedt een door en door Vlaamse levenssfeer en een ruime keuze aan streekbieren. De uitbater van deze taverne zet zich in voor het behoud van eigen tradities als de schuttersgilden. 
Au nouveau Saint-Eloi is dan weer een typische smokkelaarsherberg, pal op 'de Schreve' (grens). Je kunt er een stutte eten, een dik belegde boterham met garnituur, een teugsje (streekbier) drinken en volksspelen beoefenen. 

Mmv Austria Freunde

© Vivat.be 2020