Kent u de Asselkouter al?

De Asselkouter slingert zich door twee naburige dorpen, Munte (ca 65 inwoners) en Baaigem (ca 570 inwoners). Munte is een deelgemeente van Merelbeke en Baaigem maakt deel uit van Gavere. Deze prachtige streek ligt aan de voet van de Vlaamse Ardennen.Het is een zacht glooiend landschap dat zich hier aanbiedt, met enkele steile hellingen, een oase van rust, stilte en natuurschoon. 

Munte zelf, het startpunt van menige wandeling, is op zich al een bezienswaardigheid. Het Muntseplein, gelegen op één van de hoogste toppen van het dorp (55 meter), ligt in het midden van een kleine dorspskern met kerk, pastorie, school, hoeven en oude herbergen. Afspanning ‘Oud Munte’ heeft nog een echte roepsteen aan de voorgevel, vanwaar vroeger belangrijke mededelingen werden afgekondigd.

Op de Kouterroute zijn tal van bunkers ingeplant. Ze behoren tot de vroegere verdediginsgordel van Gent maar in de jaren 1930 werden tussen Astene en Katrecht ook 227 bunkers aangelegd tegen de toenemende dreiging van een Tweede Wereldoorlog. Voor de inplanting werd uitstekend gebruik gemaakt van de ligging van het terrein. Vooral de sector Betsberg-Munte, een praktisch ononderbroken heuvelrug, werd een model wat betreft het maximale gebruik van verdedigingsmogelijkheden. Op het plateau van Munte stonden de bunkers het dichtst bij elkaar.

De wandeling voert verder langs kasteeltuinen oude hoeven, ‘trage wegen’, jaagpaden, kerkwegels, holle wegen, bospaden en veldwegen. Er zijn authentieke kapelletjes en in de verte staat de geklasseerde 18de eeuwse Prinsenmolen. Het is een ronde stenen korenwindmolen van het belt-of bergmolentype en is gebouwd op de plaats van een vroegere houten staakmolen,die minstens uit de 16de eeuw dateerde. De nieuwe molen heeft met windkracht gemalen tot 1953, hoewel er ook al een elektrische maalderij was met walsenstoelen onder in de molen. Sinds de storm van 1972 heeft de molen geen gevlucht meer. Het herenhuis links, het Prinsenhof, dateert uit 17 en hoorde vroeger bij de molen.

’s Middags verpozen kan in taverne ‘De Klokke’, midden in de dorpskern van Baaigem, in de schaduw van de oude St. Bavokerk (11de eeuw). De noordkant is opgetrokken met Doornikse kalksteen in zuiver Romaanse bouwstijl, de latere oostkant is gotisch. Ga ook binnen een kijkje nemen, het loont werkelijk de moeite. 

Langs het oude kerkhof, met monumentale grafzerken, voorbij de (ietwat modernere) pastorie belanden we tegenover ‘de Klokke’ op de wekelijkse ambachtelijke boerenmarkt. Breng ook een bezoekje aan de ingeplante H.Hartkapel (1919) verder in de Kouterwandeling (langs holle wegen) aan Makkegem, een gehucht dat ontstond in de 7de en 9de eeuw, landelijke recreatie, ’t Bakkershof’ met kinderboerderij en een verblijf voor families. 

Mmv Austria Freunde

© Vivat.be 2020