In het spoor van Cyriel Buysse in het Meetjesland

Nog op zoek naar een ontspannend dagje uit voor het laatste deel van de zomer? We stellen u graag een fietszoektocht voor in het spoor van Cyriel Buysse, in de omgeving van Deinze en Nevele.


Cyriel Buysse (1859-1932) was schrijver en fabrikant. Hij was de Vlaamse naturalist bij uitstek, een verteller par excellence, een pionier van de moderne roman in Vlaanderen. In zijn jonge jaren pendelde hij tussen Nevele en New York, later tussen Deurle en Den Haag. Met Maurice Maeterlinck, Louis Couperus en de schilder Emile Claus onderhield hij duurzame vriendschappen. Als vrijzinnig liberaal met socialistische sympathieën, maar ook als tegenstander van zowel Vlaams- als Franshaters botste hij met zowat alle taboes van zijn tijd.

Het leven, niets dan het leven: zo heet de ultieme biografie van de auteur, geschreven door Joris Van Parys. Het boek maakt korte metten met de vele clichés en vooroordelen waarmee Buysse zijn leven lang werd achtervolgd. Het is ook een verrassende combinatie van biografie en historiografie: 75 jaar Vlaamse en Europese cultuurgeschiedenis als achtergrond en context van een intrigerend schrijversleven in het grensgebied van de 19de en de 20ste eeuw.

Uitgeverij Houtekiet

Speuren naar Cyriel kan nog tot 19 september.
Alle praktische informatie staat op 

deze website
 

© Vivat.be 2020