In de voetsporen van Sint-Martinus

Tourinnes-la-Grosse wordt getypeerd door zijn middeleeuwse kerk, in perfecte harmonie met de pittorekse huizen in de omgeving en de vriendelijkheid van de inwoners. Voor een idyllische wandeling kunt u terecht in de vallei van de Mille langs het Meerdaalwoud.


De naam Tourinnes is afkomstig van het Germaanse ‘doorn’. Tourinnes zijn velden met doornstruiken. De massieve, versterkte toren van de kerk Sint-Martin heeft het dorp ook een bijnaam gegeven: ‘la grosse’. Het landschap bestaat hier hoofdzakelijk uit velden, bossen en weiden. 

In de tiende eeuw verwierf de abdij van Hastières een vrij leen in Tourinnes. Op het einde van de twaalfde eeuw oefende het kapittel van Saint-Paul (prinsdom Luik) hier eveneens zijn rechten uit. Het dorp werd geromaniseerd in de zestiende eeuw.
Sint-Martinus was de zoon van een Romeinse officier. Op vijftienjarige leeftijd werd hij ingelijfd bij de keizerlijke wacht. Maar hij verafschuwde geweld. Op een dag ontmoette hij in Amiens tijdens een rit te paard een hulpbehoevende, van kou verkleumde man. Door emotie overmand, deelde de jonge Martinus zijn mantel in twee. De volgende nacht verscheen deze persoon als Christusfiguur in zijn dromen. Deze edelmoedige daad maakte hem erg populair en hij werd door het volk op handen gedragen. Na zijn dood in 397 werd hij in het hele Romeinse Rijk vereerd als heilige.

De prachtige kerk van Sint-Martinus is het vertrekpunt van een mooie wandeling. Onderweg passeren we het oude ‘cisterciënzerinnenklooster’ in de Vallée du Duc, de Vallei van de Hertog’, de ‘ferme des Biches’, een 19de-eeuwse hoeve, de ‘Cayberg’ en de kapel ‘Notre-Dame du rond-Chêne’, een kapelletje uit de vijftiende eeuw dat in de achttiende eeuw werd heropgebouwd. 

Van Waals-Brabant gaat het naar Vlaams-Brabant. Aan het ‘Zoete Water’ in Oud Heverlee kunt u nog de korte gelijknamige route volgen of beginnen aan de uitgestippelde Winterwandeling van vijf kilometer. Of gewoon ene terrasje doen natuurlijk.

Mmv Austria Freunde

© Vivat.be 2020