Het tweejaarlijkse bloementapijt in Brussel

Om de twee jaar wordt de Grote Markt van Brussel bedekt met een bloementapijt. Vanaf 14 augustus kunt u die kleurrijke pracht gedurende drie dagen gaan bekijken.

 


 

 


Er zijn ongeveer een miljoen begonia’s nodig om dit unieke bloementapijt vorm te geven. Eerst wordt een plastic onderlaag aangebracht, doorzichtig en minuscuul geperforeerd, de motieven van het tapijt duidelijk afgetekend. 120 vrijwilligers wacht vervolgens de delicate taak om die immense prent ’in te kleuren’, de ene begonia zo dicht mogelijk bij de andere, altijd met het oog op de benodigde kleurschakeringen. Zo ontstaat een microklimaat van constante vochtigheid die de frisheid en de variatie van deze typisch Belgische planten op peil houdt.
Al dat werk wordt uitgevoerd in 48 uur, om het tapijt definitief in te wijden op 14 augustus om 20u30.

In 2008

De Grote Markt kent blijkbaar geen rancunes. Het bloementapijt wordt deze zomer geïnspireerd door Franse motieven uit de 18de eeuw. Terwijl het toch de soldaten van Lodewijk XIV waren die de stad in 1695 gebombardeerd hebben, en daarbij meer dan 5000 huizen vernielden.
De Franse tapijtweefkunst kende in de vroege 17de eeuw een snelle ontwikkeling. Aanhoudende conflicten verhinderden een vlotte handel met het Oosten en de Franse koningen stimuleerden de lokale fabrikanten, waar ambachtslui zich konden bekwamen in almaar complexere motieven en weeftechnieken, met de meest betoverende kleurpaletten. De tapijten vinden vlot hun weg naar de koninklijke salons, waar ze vaak de officiële emblemen dragen. De lelie bijvoorbeeld, die op de Grote Markt verwijlt in het gezelschap van de iris, het symbool van Brussel. Guirlandes van rozen, acanthusbladeren, evocaties van fruit en hoornen van overvloed: de compositie van het bloementapijt zal niemand onberoerd laten.

Drie dagen en vier nachten blijft het liggen. Het publiek kan deze uitzonderlijke creatie zelfs bewonderen, fotograferen en filmen vanop het balkon van het staduis, elke dag van 9 tot 23 uur.

In hetzelfde gebouw vindt een prestigieuze tentoonstelling plaats van een tiental kostbare tapijten rond het thema bloemen. Deze meesterwerken vormen de perfecte aanvulling op het ’echte’ bloementapijt.

Als kers op de taart geeft Grégoire Dune iedere avond een concert op de Grote Markt, zijn muziek verweven met een prachtige lichtshow. Première op 14 augustus om 22u, daarna elke avond om 22u, 22u30 en 23u.

(Philippe Allard)

Praktisch

Bloementapijt
Van 15 tot 17 augustus, 9-23
Toegang tot het stadhuis, met panoramisch gezicht over het Bloementapijt en tentoonstelling van oude tapijten. Toegang: 3 euro, kinderen gratis.

Info

© Vivat.be 2020