Fiets- en wandelparadijs Voeren

De Voerstreek heeft een woelig politiek verleden. Maar de laatste jaren is de Limburgse enclave vooral in trek bij dagjestoeristen en sportievelingen omwille van zijn ongerepte natuur en recreatiemogelijkheden. Zo maakt de heuvelachtige Voerstreek sinds kort deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk en worden er deze zomer ook zoektochten georganiseerd.


De nieuwe fietsroutes voeren je door een sterk heuvelachtig landschap, langs de zes Voerdorpen. Onderweg passeer je tientallen kleine landschapselementen, zoals kastelen, kerkjes, graven, wegkruisen, kapelletjes, vakwerkhuizen enzovoort.

De Voerstreek is eigenlijk één groot monumentenpark. Het netwerk sluit ook perfect aan op het fietsroutenetwerk van Nederlands-Limburg. Je fietstocht door de Voerstreek begin je best in het fietsonthaal- en servicepunt Voeren aan het Kerkplein in 's Gravenvoeren. Daar kun je prima Fietsparadijs Limburg-fietsen huren. Voor de minder sportieve fietsliefhebbers zijn er zelfs elektrische fietsen.

Gloednieuwe fietskaart

Toerisme Limburg maakt van de gelegenheid gebruik om een gloednieuwe overzichtskaart van het Limburgse fietsroutenetwerk uit te brengen. Hierop vind je alle fietsroutes en knooppunten van Limburg, inclusief de 45 km nieuwe routes en elf nieuwe knooppunten in de Voerstreek. De nieuwe fietskaart telt in totaal 2.000 km kwalitatieve en hoofdzakelijk toeristische fietsroutes.

Van al dat fietsen krijg je natuurlijk dorst, honger en slaap! Bij de nieuwe kaart hoort een uitgebreid fietsinfoboekje (bijna 200 blz.), met info over de faciliteiten van het fietsroutenetwerk en van de 152 cafés en 150 logies die een fietskwaliteitsmerk hebben behaald. Deze staan op de nieuwe kaart met een nummer aangeduid. Handig toch! De kaart vermeldt ook afstanden, hellingen, veerponten, parkings, stations, attracties, belevingsvolle uitzichtspunten en fietsvriendelijke cafés en verblijven.

De fietskaart mét fietsinfoboekje kost 9,50 euro en kan je bestellen via

www.toerismelimburg.be
(tel. 011/23.74.50) of kopen in alle Limburgse toeristische infokantoren en bij de betere boekhandel.

 

Zomerzoektochten

Deze zomer kan je (van 6 juni tot en met 4 oktober) in de Voerstreek de Zomerzoektochten van het Davidsfonds beleven. Er is ook een route voor fietsers, die leidt langs vrij vlakke fietspaden. De speurders lossen de fotovragen op en leren zo onderweg heel wat bij over deze boeiende streek. Deelnemen kost 17 euro. Een cultuurhistorische gids en vele leuke verrassingen zijn inbegrepen. Je kan voor meer dan 30.000 euro aan prijzen winnen! Info:

www.davidsfonds.be

Meer info

Toerisme Voerstreek, tegenover de kerk van 's Gravenvoeren, tel. 04/381.07.36,

www.bezoekerscentrum.be

© Vivat.be 2020