De rust van Kerkom

Kerkom met zijn pittige dorpskern, ligt tussen Leuven en Tienen en is een gehucht van de gemeente Boutersem in het Vlaams-Brabantse Hageland. Een mooie wandelbestemming.


Deze wandeling start tussen de Sint-Martinuskerk met de 13de-eeuwse toren en het kasteeldomein met zijn Engelse tuin. Op onze tocht heel wat bezienswaardigheden zoals de H. Geesthoeve, een rustieke bedrijvige hofstee in rode baksteen, destijds eigendom van het hospies (de armenhuizen) van Leuven, het Piekeskapelleke, onder twee stokoude kastangjes, de Heikenshoeve, een varkensbedrijf, de Rozemarijnhoeve, een gemengd bedrijf. Dit is duidelijk een open fieldtrip, met Hagelandse weidsheid alom. Naast bossen en weiden bemerken we nog de manage Broeckehof en de Kapel O.-L.-Vrouw van Sterreborne, een aloude bedevaartskapel (herbouwd in 1894) met opmerkelijke glasramen en een legendarische bron, vooraan onder een apart kapelletje.

Tip: begin de dag met een kop koffie met taart in De Kroeg Kerkom.
Na ca 75 minuten wandelen bereikt u het gehucht Malendries waar u in café ‘Sportwereld’ bij een lekkere pint (uitgebreide keuze) of iets warms de meegebrachte boterhammen mag opeten. 

Over de Lubbeekse Hoevenroute, door het Butselbos, open velden en weiden belandt u ongeveer 2,5 uur later uiteindelijk weer netjes in Kerkom.

Mmv Austria Freunde

© Vivat.be 2020