De molens van Meerhout

Meerhout is een groene gemeente in het zuidoosten van de provincie Antwerpen, gelegen in de vallei van de Grote Nete, even ten noorden van het Albertkanaal. Meerhout heeft nogal wat interessante bezienswaardigheden en aantrekkelijke natuurgebieden.


Naast enkele devote kapelletjes en telt het dorp nog drie intacte molens, waaronder de windmolen van Zittaart, in 1720-1723 in Veerle gebouwd voor de abdij van Averbode maar in 1943 overgebracht naar hier. 

Meerhout wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van de abdij van Sint-Truiden uit de achtste eeuw onder de naam ‘Marehol’, en behoorde in de dertiend eeuw tot het hertogdom Brabant. Tijdens de Boerenkrijg in 1798 werd te Meerhout slag geleverd, een monument herinnert aan de 22 gesneuvelden.

Al wandelend ontdekt u zonder twijfel ook de watermolen, de Machieltjensbrug, hoeve ’t Creyndert, hoeve De Nachtgael, de Prinsenhoeve, en de Prinskensmolen, de oudste houten standaardmolen van de provincie. Van 1500 tot 1820 was hij eigendom van de Prinsen van Oranje. 

Een mooi vertrekpunt voor de wandeling is ‘Huysinge Den Beir’ op de Markt van Meerhout. Langs het Drossardhuis, het rusthuis De Berk, de kapel van het Heilig Graf (14de eeuw) en de watermolen gaat het vervolgens door de vallei van de bovenloop van de Grote Nete, die zich tussen de verspreide hoeves kronkelt. 
Middagpauze in de beste ijsjeszaak van de Kempen, Het Merrets Ijshoeveke, in de tuin of bij slecht weer in de tent. Vanille, chocolade, mokka, citroen, tiramisu, banaan, stracciatella, aardbei: alle smaken zijn verkrijgbaar, in supergrote hoorntjes. 

Na de middag passeert u bovengenoemde molens en kapelletjes om via de kerk van Zittaart, door het bos, terug op de Markt van Meerhout te landen.

Mmv Austria Freunde

© Vivat.be 2020