Damme verkennen

Tussen het historische Brugge en het Noordzeestrand sluimert Damme, waar op het einde van de dertiende eeuw Jacob van Maerlant, “vader der Dietse dichtern algader” zijn spiegel Historiael schreef, waar volgens Charles de Coster “Tijl Uilenspiegel, de zoon van Claes” het levenslicht zag en waar Pastoor Poncke ooit het mooie weer maakte.


De streek aan weerszijden van de Damse Vaart is in alle seizoenen en bij ieder weer een lust voor het oog. De stilte is er hoorbaar. Rust heerst alom.
Hopelijk gooit de aangekondigde havenuitbreiding straks geen roet in het eten.

Een mooie wandeling begint tegenover de Schellemolen in Smoefelhuis ’t Meiliedje. De weg voert u langs het Schipdonkkanaal, de voormalige 'sifon', nu een dam op de Damse vaart, het Leopoldkanaal, het kasteel van Oostkerke, een windmolenromp, de stompe kerktoren van het rood-witte Oostkerke en het fraaie Oosthof. In de verte duikt de kleine dorpskom van Hoeke op. 
In taverne Welkom worden niet alleen de gewone snacks geserveerd maar ook een kaasplank met Damse kazen, warme Apfelstrudel, appeltaart en kriekentaart.

Na een verkwikkende stop gaat het recht langs de Damse Vaart via Oostkerke terug richting Damme, ene dorp dat alleszins een bezoekje waard is, met zijn boeken, het marktplein, het stadhuis, het standbeeld van Jacob van Maerlant en het bezoekerscentrum Huyse de grote Sterre.

Mmv Austria Freunde 

© Vivat.be 2020