Automobilisten en motorrijders: “Heb oog voor mekaar!”

In 2010 werden 574 motorrijders slachtoffer van een letselongeval in Brussel.  Om deze cijfers drastisch naar beneden te halen, lanceert het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) een nieuwe motorrijderscampagne met als naam “Heb oog voor mekaar”.


Wist je dat letselongevallen vaak door een perceptiefout gebeuren? In het geval van motorrijders is het bijna altijd hetzelfde liedje: de motorrijder wordt niet of te laat opgemerkt door de autobestuurder.

Daarom heeft het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) voor de slogan “Heb oog voor mekaar” gekozen. Met z'n nieuwe Go For Zero-campagne hoopt het, samen met de steun van het Brussels Gewest, het aantal letsongevallen drastsich te doen dalen.

In België vallen er twee doden of zwaargewonden per dag ; in 2011 was er op dat vlak een verontrustende stijging ten opzichte van 2010.

Motorrijders vertegenwoordigen ongeveer 12 % van het totaal aantal doden en zwaargewonden in het verkeer. Deze cijfers staan in schril contrast met het aantal kilometers dat door motorrijders wordt afgelegd, want dit bedraagt slechts 1 % van het totale aantal afgelegde kilometers!

Het risico op een dodelijk ongeval per afgelegde kilometer is voor een motorrijder 20 keer groter dan voor een inzittende van een wagen.

Tot slot heeft het BIVV zes kleine filmpjes opgenomen waarin de motorrijder telkens net ontsnapt aan een ongeval waarbij een autobestuurder is betrokken. De video’s illustreren de meest frequente en gevaarlijke verkeerssituaties voor motorrijders. Je kan ze ook op

www.goforzero.be
bekijken.

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020