Antwerpen, de coolste citytrip

Antwerpenaren hebben een dikke nek, wordt vaak gezegd. Terecht, zo blijkt. Volgens de gerenommeerde reisgids Lonely Planet behoort Antwerpen tot de tien coolste steden in de wereld.


De Antwerpenaren hebben het zelf altijd geweten: hun stad is een onderschatte toeristische bestemming. Middeleeuws naast hypermodern,  renaissance naast art-nouveau. En er valt in Antwerpen altijd wel iets te beleven.

Wandelen

Wie de architectuur van Antwerpen wil bewonderen, kan best te voet gaan. De kleine straatjes rond de kathedraal en de Grote Markt stralen nog steeds een middeleeuwse sfeer uit. Een klein beetje verder, verborgen in het centrum, is er het Hendrik Conscienceplein, mijn favoriete pleintje in de stad. Je vindt er enkele gezellige cafés en restaurants, in de schaduw van de barokke Carolus Borromeuskerk.

Je wil modern combineren met art-nouveau? Wandel dan naar het Zuid. In de Volkstraat passeer je het prachtige art-nouveaugebouw van de Steinerschool, een beetje verder bots je op de neoklassieke pracht van het Museum van Schone Kunsten. Ook op de nabije gedempte zuiderdokken (Waalse en de Vlaamse Kaai) zijn enkele architecturale hoogstandjes te bewonderen maar het is de laatste twintig jaar toch vooral een uitgangsbuurt geworden, met tal van restaurants, clubs en bars.

Voor het Antwerpen van de toekomst, moet je naar het Eilandje, in het noorden van de stad. Benieuwd hoe deze buurt zich de komende twintig jaar zal ontwikkelen.

Shoppen

Antwerpen is een modestad. Wie denkt dat er enkel gewinkeld kan worden op de Meir heeft het mis. Overal in het centrum duiken de namen van grote modeontwerpers op: Dries van Noten, Filippa K, Ann de Meulemeester… Eén van de belangrijkste modestraten is de Nationalestraat, die uitkomt op de centraal gelegen Groenplaats. Het Modemuseum is gevestigd in de Modenatie.

 

Nog meer exclusiefs? De Schutterhofstraat en Hopland lopen parallel met de Meir maar staan op een heel ander niveau. Je kunt er terecht voor exclusieve spullen van Emporio Armani, Olivier Strelli en Burburry, of in een van de kleinere couturewinkels. Op zoek naar tweedehandskledij? Check Jutka & Riska in de Nationalestraat, of Episode, op de Steenhouwersvest.

Eten

Er zijn ontelbare restaurants in Antwerpen, van Aziatisch over Braziliaans naar Jamaicaans. Onze special picks: No Problem aan de Ernest van Dijckkaai serveert typische Jamaicaanse gerechten als jerk chicken (scherp gemarineerde kip) en curry goat (geitenvlees). Op de hoek van Hopland en de Tabaksvest is er Tropicos, een Mexicaans-Braziliaans restaurant waar altijd ambiance is. De Grote Witte Arend in de Reyndersstraat biedt een uitgebreid assortiment van streekspecialiteiten en bieren aan. Even degelijk en klassiek zijn De Peerdestal (dichtbij het Conscienceplein) en De Gulden Bock, in de Schuttershofstraat.

Little Buddha is de hipste lounge van het Zuid, in de Luikstraat. Thaise keuken en coole, relaxte muziek.
Voor de kleine honger vind je op elke straathoek wel een take-away voor noodles, shushi, broodjes, pita en uiteraard frieten.

Cultuur

Je kunt er niet naast kijken: cultuur is alomtegenwoordig in Antwerpen. We vernoemden al het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid. Op een boogscheut daarvandaan staat ook het Muhka, het museum voor hedendaagse kunst.

In het middeleeuwse Steen, op twee minuten wandelen van de Grote Markt, was tot voor kort het scheepvaartmuseum gevestigd, dat nu moet verhuizen naar het nog te bouwen MAS in het noorden van Antwerpen. Voorlopig kan je in Het Steen nog wel de tentoonstelling over de Red Star Line bezoeken.

’s Avonds wordt er altijd wel ergens een theaterstuk opgevoerd, een musical of stand-up comedy. Hou zeker de programmatie in de gaten van de Stadsschouwburg, de Arenbergschouwburg en het Fakkeltheater. Liever naar de cinema? De grootste en bekendste is Metropolis, maar daarvoor moet je weg uit het centrum, naar de wijk Luchtbal. In de buurt van het Centraal Station is er het UGC-complex, ook erg groot. Mijn persoonlijke favoriet is Cartoon’s, gelegen achter het stadhuis. Blockbusters worden er niet vertoond maar wel originele en meestal kwalitatief hoogstaande films.

Uitgaan

Niet New York, maar Antwerpen is the city that never sleeps. Op elk uur van de nacht is er wel ergens een party bezig en je kunt de klok rond iets te eten krijgen.

De populairste club van het moment is Noxx, dichtbij Metropolis. Hier kunnen vooral de r&b fans hun hartje ophalen. Voor de alternatieve scène zak je best af naar het Zuid, naar de voor de rest haast verlaten d'Herbouvillekaai. In de postindustriële Petrol Club weerklinkt iedere avond een ander genre.

De lekkerste cocktails (met de mafste namen) drink je in de Vuile Was in de Grote Pieter Pot straat. Als je het liever klein en gezellig houdt, ga dan naar Izzy Maze op de Leopoldplaats. Altijd een gemoedelijke sfeer en de feestjes gaan er door tot vroeg in de morgen.

Geen danstype? Er zijn ook plenty bars waar je rustig iets kunt drinken. Wandel gewoon door het centrum van Antwerpen en je vindt vast het plekje dat bij je past.(Natacha Michiels)

 

© Vivat.be 2020