Respect the Mountains

Respect the Mountains is een Nederlandse non-profitorganisatie die de wintersporter bewust wil maken van de kwetsbaarheid van de bergen. De organisatie geeft 7 simpele regels om een milieuvriendelijke skiër te worden.
 


Respect the Mountains wil de negatieve impact van de wintersporter zo klein mogelijk te houden om er voor te zorgen dat het nog jaren mogelijk is te skiën en snowboarden in prachtige gebieden.
De organisatie focust op de Alpen omdat dit gebied jaarlijks zo'n 100 miljoen bezoekers heeft.

Natuurlijk zijn de volgende regels ook heel goed toepasbaar op ieder ander berggebied, van Andorra tot de Kaukasus en de Rocky Mountains.

7 regels

1) Keep clean

Meer dan 30.000 sigarettenpeuken liggen onder de gemiddelde skilift na een seizoen! Neem je vuilnis mee naar huis of gooi het in de vuilbak. Door de hoogte verteert vuilnis nog langzamer én het hoort niet in de bergen thuis. Spierwitte bergen zijn het voorbeeld.

2) Respect nature

Realiseer je dat je met skiën offpiste bomen kan beschadigen en wilde dieren de stuipen op het lijf jaagt? Boarden en skiën offpiste zou je dus niet moeten doen, maar als het echt moet, doe je het best met een gids. Hij of zij kan je de beste plekken in het gebied laten zien zonder jonge bomen en planten te beschadigen.

3) Don't waste

Meer en meer skigebieden bieden mogelijkheden voor gescheiden afval, zoals glas, papier en de rest van het vuilnis. Ook in de resorts kan je op een milieuvriendelijke manier van je vakantie genieten. Hergebruik bijvoorbeeld je handdoek zodat de schoonmakers de handdoek niet na 1 keer gebruiken verwisselen voor een schone. Doe elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt, zoals de oplader van je gsm en de lichten.

4) Stay green

Vraag bij je reisorganisatie of ze groene bestemmingen aanbieden. Sommige skigebieden hebben gratis openbaar vervoer, skibussen of een autovrij skigebied. Andere accommodaties maken gebruik van zonne- en/of windenergie. Koop ook (biologische) streekproducten, zo steun je de lokale gemeenschap. Het voorkomt ook transportvervuiling doordat een product niet zo ver hoeft te reizen.

5) Book smart

Probeer buiten het seizoen te boeken, wanneer de grote menigte weer thuis is, zodat je optimaal van de bergen kunt genieten. De negatieve impact op de omgeving is dan ook een stuk minder.

Denk ook aan Noord-Europa zoals Finland, Zweden en Noorwegen en Oost-Europa zoals Polen, Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Bulgarije. Ook zuidelijk Europa met Spanje en Andorra is een prima alternatief.

6) Travel wise
Denk groene mobiliteit: reis per trein of bus. Als je met de auto reist, laat hem staan tijdens je verblijf. In de meeste skigebieden kun je de skibus gebruiken om naar de pistes te gaan. Je kan het transport van je reis ook compenseren via organisaties als GreenSeat (

www.greanseat.nl
).

7) Spread the word
Maak je familie, vrienden en kennissen bewust van hun impact op de bergen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de impact te verkleinen door deze 7 regels na te leven!

© Vivat.be 2020