Wat hoort er in de reisapotheek?

Op reis vertrekken zonder een goed uitgeruste reisapotheek is ongeacht de bestemming onverstandig. Iedere mens kan onderweg of ter plaatse ziek worden. Zeker in bepaalde landen kun je in een penibele situatie terechtkomen : je spreekt de taal niet, er zijn onvoldoende of minderwaardige geneesmiddelen voorhanden, de plaatselijke zorgverstrekkers zijn onvoldoende onderlegd,...


Geneesmiddelen die je arts voorgeschreven heeft horen natuurlijk in de reisapotheek thuis. Wanneer je steeds een reisapotheek meeneemt hoef je bij een volgende trip vooral na te gaan of de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen niet overschreden is. Het is ook aan te raden je reisapotheek samen te stellen in overleg met je huisarts of een apotheker. Zij weten immers beter wat je zou kunnen nodig hebben en of je vaccinaties nodig hebt (zeker onontbeerlijk voor tropische streken). Informeer ook bij bevoegde diensten (reisorganisator, ambassade,...) of er in de streek waar je naartoe reist geen epidemieën heersen. Gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekten zoals gele koorts en cholera kunnen een dodelijke afloop hebben.

Wanneer je met het vliegtuig reist hou er dan rekening mee dat de temperatuur in de bagageruimten onder nul daalt en dat sommige middelen hun werking kunnen verliezen. Verspreid de geneesmiddelen ook over handbagage en koffer. Zorg dat de geneesmiddelen die je per se moet innemen in je handbagage zitten.

Verder horen in elke reisapotheek een aantal geneesmiddelen en materiaal thuis die bij veel voorkomende klachten soelaas kunnen bieden.


Samenstelling

Basisuitrusting - Verbandtrommel : schaar, pincet, pleisters, rekverband, gaas, compressen, thermometer, watten, veiligheidsspelden, steriele naalden en spuiten, ...

Geneesmiddelen tegen pijn en koorts : paracetamol, nurofen,... (steeds bijsluiter lezen en het is best een arts te raadplegen)

Geneesmiddelen tegen diarree (Imodium) en uitdroging (Oral Rehydratation Salts)

Geneesmiddel tegen darmverstopping (Bisacodyl)

Geneesmiddel tegen maagklachten

Geneesmiddel tegen reisziekte

Middel tegen insecten en insectenbeten (zo nodig muskietennet)

Geneesmiddelen tegen allergie

Geneesmiddelen tegen verkoudheid (neusspray, neusdruppels, hoestsiroop,…)

Ontsmettingsmiddelen (Betadine iodium)

Geneesmiddel tegen spierpijn

Geneesmiddel tegen koortslip (Zovirax)

Oogverzorgingsproducten (oogbad, oogdruppels,…)

Zonbescherming met hoge beschermingsfactor en zonnebrand (aftersun-gel)

Anti-malariamiddelen : enkel indien de bestemming dit vereist

Voorbehoedsmiddelen : anticonceptiepil en condooms niet vergeten. De kwaliteit van condooms is niet in alle landen even hoogstaand.


Paul Willems
© Vivat.be 2020