Vakantie: pas op voor illegale souvenirs!

Keer je graag terug van vakantie met een hoop souvenirs in je bagage? Controleer dan wel, voor je vertrek, welke producten je in België niet mag invoeren. Haaienvinnen, schelpen en koralen zijn bijvoorbeeld illegaal en kunnen je in de problemen brengen aan de douane. Kijk dus uit!


Elk jaar wordt een heleboel vakantiesouvenirs aan de douane in beslag genomen. Schelpen uit Thailand, wolfhuiden en hoofden uit Rusland, ivoren kettingen uit Congo of haaienvinnen uit Canada komen vaak voor. Een enkele keer gaat het ook om een levend dier! Vaak wisten de toeristen niet dat deze producten verboden waren. Om problemen te voorkomen, controleer je voor je vertrek best welke plaatselijke aankopen je beter niet doet.

In het algemeen zijn veel plant- en diersoorten verboden. Hetzelfde geldt voor voorwerpen gemaakt met een deel van het dier of de plant. Enkele voorbeelden: schelpen, krokodillentanden, schildpadschalen, ivoren beeldjes, koralen, ... . Als een handelaar je deze aanbiedt, weiger dan beleefd, want je mooie souvenirs zullen toch automatisch in beslag genomen worden bij de douane.

Sinds 1 januari 2003 is ook voedsel van dierlijke oorsprong afkomstig uit niet-Europese landen verboden. Dit betekent dat een gastronomische specialiteit, zoals vlees of worst, ook kan worden geconfisqueerd.

In de lijst van de souvenirs die je best vermijdt, heb je ook culturele en religieuze voorwerpen. Die mogen vaak het land niet verlaten zonder speciale toestemming. Tot slot zijn namaakgoederen verboden. Hoewel je ze in vele landen overal kan vinden, vul je je valies beter niet met nepmerken, want de boete kan oplopen van 50 tot ... 20.000 euro!

Meer info op :

www.uwsouvenir.be

www.traffic.org

www.oivo.be

Melody De Visscher

Foto : www.traffic.org

© Vivat.be 2020