Uw reisapotheek

Wanneer u op reis vertrekt is het belangrijk een reisapotheek mee te nemen, om kleine pijntjes of ernstigere gezondheidsproblemen het hoofd te bieden. U stelt deze meeneemapotheek natuurlijk helemaal zelf samen, al naargelang uw persoonlijke behoeften... en al naargelang uw reisbestemming.


Wat hoort er absoluut in een reisapotheek?

• Een EHBO-kit: pleisters in verschillende maten (vergeet geen schaartje wanneer u pleisters op rol meeneemt!), steriele compressen, zwachtels, veiligheidsspelden, kleefband, een pincet, ontsmettingsmiddel, bloedstelpende watten, bandages, brandzalf, een thermometer.
• Doordeweekse medicijnen: de medicijnen die u regelmatig gebruikt (in de benodigde hoeveelheid). Neem als voorzorg een extra voorschrift mee, liefst in het Engels vertaald, om indien nodig een nieuwe dosis te kopen tijdens uw verblijf. Vraag uw arts of u bepaalde voorzorgen moet nemen, en of u mag zonnen tijdens het gebruik van het medicijn in kwestie. Verdeel de medicijnen over uw gewone bagage en uw handbagage.
• Andere medicijnen: een middel tegen reisziekte, diarree, ‘toerista’, misselijkheid en braken, iets tegen verkoudheid en keelpijn, een pijnstiller die ook koortswerend is (paracetamol), een slaapmiddel, een antihistaminicum en zalf tegen uitslag en allergie, en tenslotte een cortizonezalfje tegen ontstekingen allerhande.
• Anticonceptie: de pil, het condoom.
• Zonbescherming: een product dat de huid beschermt, een product voor de lippen en after-sun. 
Reist u met kinderen en gaat u naar een warme streek, voorzie dan extra hydratering. De medicijnen en zonbescherming moeten afgestemd worden op de leeftijd van het kind. Neemt u een baby mee op reis, vergeet dan geen sterilisatietabletten voor de zuigfles.
Wil u de reisapotheek meenemen op het vliegtuig, neem dan de voorschriften in acht: voorwerpen  die als wapen kunnen gebruikt worden (scharen bijvoorbeeld) en vloeistoffen zijn verboden. 
U neemt de medicijnen bij voorkeur mee in hun originele verpakking, mét bijsluiter.

De Belg en zijn reisapotheek

Volgens GfK Panelservices Benelux neemt de Belg echt een mini-apotheek mee op reis. Er zitten gemiddeld 6,5 farmaceutische producten in zijn bagage.
In de eerste plaats zijn dat pijnstillers, aanwezig in 82,3% van de koffers, dan zonneproducten in 75,1% van de gevallen, op de hielen gezeten door medicijnen tegen maag- en darmklachten (73,1% van de gevallen).
Vlamingen nemen gemiddeld 6,1 producten mee, terwijl de Waalse zuiderburen er gemiddeld 7,1 meenemen.  Een onderscheid qua leeftijd brengt aan het licht dat reizigers onder 40 gemiddeld 5,9 producten meenemen, terwijl mensen tussen 40 en 64 gemiddeld reizen met 7 producten.

Philippe Allard

© Vivat.be 2020