Tips om uw vliegtuig niet te missen…

Sommige reizigers raken nooit verder dan de vertrekhal op het vliegveld, en dat aantal is groter dan u zou denken: in juli en augustus 2008  rapporteerden Jetairfly en Jetair alleen al 900 reizigers die niet mochten vertrekken omdat hun papieren niet in orde waren. Meestal hadden de onfortuinlijke would-be reizigers geen identiteitsbewijs met foto voor hun kinderen. Sommigen hadden een vervallen identiteitskaart, nog anderen hadden geen reispas. Enkele reisadviezen om voorbij de vertrekhal te raken…


Het is dus van cruciaal belang dat u controleert of u wel over de vereiste identiteitspapieren beschikt. Sinds 2009 is daar een nieuw element bijgekomen: het Kids ID (of Kids eID), het elektronisch paspoort voor kinderen onder 12 jaar.
De gemeenten die zijn overgegaan tot gebruik van dit Kids ID leveren geen papieren identiteitsbewijzen meer af. Deze konden vroeger onmiddellijk bij de gemeente verkregen worden. Maar tegenwoordig moet men rekening houden met een vertraging van 3 à 4 weken. Begin dus minstens een maand op voorhand met het voorbereiden van uw reis, en ga alvast naar het gemeentehuis. (Uw kind moet mee aanwezig zijn!)

10 gouden raadgevingen

Jetair heeft tien gouden raadgevingen samengesteld op basis van de ervaringen van agenten op de luchthaven, reisagenten en ook van de reizigers zelf, zodat u nooit een vlucht hoeft te missen.

1. Neem de vereiste identiteitsdocumenten mee. Een geldige identiteitskaart, een paspoort dat geldig is tot 6 maand na de datum van terugkeer, een identiteitsbewijs voor de kinderen. Dit geldt zelfs voor populaire reisbestemmingen als Mexico, Cuba, Jamaica en de Verenigde Staten. Neem een reservekopie mee van uw identiteitskaart, die u op een andere plek bewaart dan het origineel.
2. Voor de kinderen: Kids ID of identiteitskaart (met foto) die u aanvraagt bij de gemeente. Wie beschikt over een identiteitsbewijs (met foto) dat nog geldig is op de datum van terugkeer, mag op reis vertrekken. Voor een nieuwe aanvraag moet u rekenen op drie weken wachttijd.
3. Visa Waiver Program Verenigde Staten: nieuw sinds 2009. Ten laatste 72 uur voor het vertrek en met een digitaal paspoort moet u een ESTA aanvragen (Electronic System for Travel Authorization). Gratis te verkrijgen op

belgium.esta.us
.
4. Huisdieren meenemen op reis. Een beperkt aantal dieren mag mee in de vliegtuigcabine, andere moeten in het ruim vliegen. Bij de reservatie wordt dit besproken. Vergeet in elk geval het Europees Paspoort voor Huisdieren niet.

. Kom op tijd. Twee uur tot anderhalf uur voor het vertrek van de vlucht moet u normaliter in de vlieghaven aanwezig zijn. Voorzie een marge, want er is altijd file mogelijk op weg naar de luchthaven of aan de parking, en ook de wachttijden bij het inchecken en aan de veiligheidscontrole en de wandelafstand tot bij de terminal moet u incalculeren.
6. Blijf ten allen tijde bereikbaar: geef uw gsm-nummer door aan de touroperator, en aan uw naaste familie.
7. Neem een reisapotheek mee. Vraag raad aan uw dokter of apotheker.
8. In uw handbagage bewaart u waardevolle zaken of dingen die u bij de hand moet hebben. (Reisdocumenten, sleutels, fotoapparaat, sieraden, kindervoeding, medicijnen). Vloeibare en gelvormige stoffen, in beperkte hoeveelheid (max. 100 ml.) moet u apart verpakken in doorschijnende plastic zakjes. 
9. Stop scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipmes, schaar…) niet in uw handbagage, maar in uw valies.
10. Neem een kleine som baar geld mee. Ga op voorhand bij de bank vreemde munten wisselen. Neem een betaalkaart of een creditcard mee waarmee u desgewenst ter plekke een auto kunt huren. Bewaar het nummer van CardStop in uw gsm: 0032/70 344 344.

© Vivat.be 2020