Reizen met de auto met baby

De zomer komt eraan en de Belgen gaan weer massaal op vakantie. En natuurlijk gaat de baby mee. Op reis gaan met een baby is niet altijd gemakkelijk, maar de markt zit vol met producten die het leven voor ouders makkelijker maken.

In België vereist de wet het gebruik van een autostoel voor groep 0+ om de baby te vervoeren. Deze wet is gebaseerd op een Europese norm en geldt daarom in de hele Europese Unie. Sommige landen zijn strenger. Zo verbieden veel landen het gebruik van de voorstoel.

  • Groep 0+ - Tot 13 kg - Van 0 tot 12 maanden
  • Groep 1 - Van 9 tot 18 kg - Van 9 maanden tot 4 jaar
  • Groep 2/3 - Van 15 tot 36 kg - Van 4 tot 10 jaar oud
  • Groep 1/2/3 - Van 9 tot 36 kg - Van 9 maanden tot 10 jaar

Een autostoel van groep 0+ wordt altijd in de tegenovergestelde richting geplaatst. Zo wordt het kind het best beschermd in geval van een botsing. Het gebruik van een autostoel kan het leven van het kind redden. Daarom is het zo belangrijk om een stoel van een goedgekeurd merk te kopen.

Het kinderzitje wordt niet in de eerste plaats gebruikt om de kwetsbare kleine nek te beschermen, wat men over het algemeen ten onrechte denkt. Het is vooral de positie van de gordel op het bekken die belangrijk is. De gordel kan de buikstreek niet spannen of de ingewanden bij een botsing samendrukken. Kinderen die niet in hun autostoeltjes zitten, lopen dit risico.

Een autostoel is pas volledig effectief als deze goed is vastgezet. Besteed voldoende aandacht aan de gebruiksaanwijzing en vraag eventueel de dealer om de installatie in zijn aanwezigheid te testen.

Naast veiligheid is comfort erg belangrijk. Een kind dat lang in het stoeltje zit, heeft vaak de neiging om te zweten. Er zijn verschillende afwasbare hoezen op de markt in de meest modieuze kleuren. Deze hoezen zorgen ervoor dat het kind zich comfortabel en koel voelt. Een goed gekozen speelgoed kan het reizen een stuk aangenamer maken.

Vergeet ten slotte niet te zorgen voor comfortabele kleding voor de baby of uw kind. Er is niets pijnlijker dan een strakke trui die je een warm gevoel geeft! Een loszittende broek en een gematigd topje, maar ook pantoffels voor kind, zullen de perfecte outfit zijn voor comfortabel reizen.

Neem een pauze met uw kind

Ondanks alle goed aangepaste apparatuur is het belangrijk om regelmatig te stoppen en kinderen de benen te laten strekken. Kinderen die in een groep 0+ zitten, moeten zeker om de 2 uur hun rug kunnen strekken.

Leg het kind even neer op een waterdichte speelmat en laat hem of haar zich volledig uitstrekken. Stop minstens een half uur. In de tussentijd krijgen de andere kinderen de kans om te oefenen voordat ze aan de volgende stap beginnen.

Op een excursie

Het is het beste om het kind niet in het autostoeltje te dragen tijdens een wandeling of in de stad. De meeste kinderwagenfabrikanten bieden ook adapters voor het autostoeltje aan. Ze zijn ontworpen voor korte reizen en zeker niet voor lange wandelingen. Plaats de baby in een reiswieg die over het frame van de kinderwagen past. Hij of zij zal zich kunnen uitstrekken zoveel als hij of zij wil en zal zich veel comfortabeler voelen.

De voordrager is net zo veilig voor het dragen van de baby. Het is echter raadzaam om het kind na 2 uur gebruik uit de drager te halen. In het bos, op het strand of bij het passeren van een drukke plaats is de buikdoek zeer praktisch. Manoeuvreren met een kinderwagen kan veel minder handig zijn.

Rijdt u in direct zonlicht? Vergeet niet een zonnescherm mee te nemen. Neemt u ook peuters mee op reis? Er zijn ook kleine armbandjes waarop je de naam van het kind en het telefoonnummer van de ouders kunt schrijven.

Maaltijden en verzorging

Als je met baby reist, kun je het beste een paar kleine dingen inpakken die van jou zijn. Een goede verzorgingstas met een goed aankleedkussen is een must. Het verwisselen van de kussens op de rustplaatsen langs de snelwegen is niet altijd even schoon. Ga je ze toch gebruiken? Neem een tetra of een handdoek mee om de baby op te zetten.

Neem het gebruikelijke potje, een kleine plastic wc-bril die je op de niet altijd even schone zitting van de openbare toiletten kunt plaatsen.

Vergeet de reservefopspenen niet, het favoriete model van uw baby is misschien niet beschikbaar op uw vakantiebestemming.

Natuurlijk zal de baby onderweg moeten eten en drinken. De flessenwarmer die u in de auto kunt aansluiten maakt het eenvoudig om in een handomdraai een fles of potje op te warmen.

Slapen op vakantie

Zelfs als er een kinderbedje beschikbaar is op de vakantielocatie, is het niet altijd van zeer goede kwaliteit. Het is daarom raadzaam om een reiswieg mee te nemen. Dit type bed kan gemakkelijk worden opgeklapt en past in elke kofferbak. Een praktisch, opvouwbaar matras zorgt voor een goed comfort. Slapen in een reiswieg is geen goed idee.

De reiswieg zorgt voor een goede ventilatie. Neem het bijpassende hoeslaken en geschikte dekens mee en denk ook aan een zomerse slaapzak. Dit voorkomt dat de baby het koud krijgt en gaat zweten in bed.

Als je bij het zwembad wilt blijven, neem dan een draadloze babyfoon mee. Zo kunt u uw kind op afstand in de gaten houden terwijl u van uw vakantie geniet. Als de baby meegaat naar het zwembad, neem dan een badmuts mee, dat is heel praktisch. Je zult hem goed kunnen inpakken zodat hij geen kou vat.

© Vivat.be 2020