Onze huisdieren reizen ook met een paspoort

Reizen met honden, katten of fretten en andere huisdieren is voortaan op Europees niveau gereglementeerd voor alle lidstaten. Zorg ervoor dat Felix en Max in orde zijn, als je problemen aan de grenspost wil vermijden.


Binnen de Europese Unie

Sinds 1 oktober 2004 moet elke hond, kat of fret uit de EU die reist naar een andere lidstaat van de EU gechipt of getatoeëerd zijn, gevaccineerd worden tegen hondsdolheid en in bezit zijn van een standaardpaspoort dat is ingevuld door de dierenarts.

Het paspoort is uniform voor alle EU-lidstaten, en het vervangt de modellen en gelijkaardige documenten die tot op heden in gebruik waren. Het paspoort vermeldt het ID-nummer (van de chip of van de tatoeage), een beschrijving van het dier en de naam en het adres van de eigenaar. Het wordt afgeleverd vanaf het moment dat het dier ingeënt is tegen hondsdolheid. Het document wordt dus ingevuld door een dierenarts.

Het paspoort bestaat uit twee delen. Het eerste bevat alle relevante informatie over de gezondheid van het dier, een beschrijving, het adres van de eigenaar, de vaccinaties en de medicijnen die het dier worden toegediend. In het tweede deel schrijft de eigenaar informatie over zichzelf.

Dierenbezitters die hun hond, kat of fret willen meenemen op reis, zijn dus verplicht hun dier te laten chippen of tatoeëren. In België wordt de microchip gebruikt, die onderhuids ingeplant wordt door de dierenarts. Naast de chip wordt voorlopig de (leesbare!) tatoeage nog toegestaan, behalve voor wie naar het Verenigd Koninkrijk of Malta wil reizen. 

Honden, katten en fretten moeten ingeënt worden tegen hondsdolheid. Wanneer u uw dier van drie maand of ouder wil meenemen op reis zonder dat het gevaccineerd is, moet u zich eerst informeren bij de autoriteiten van het land van bestemming. Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta weigeren bijvoorbeeld formeel om niet-gevaccineerde dieren het land in te laten wanneer die ouder zijn dan drie maanden.

Wanneer u de grens overgaat, moeten de papieren van uw huisdier absoluut in orde zijn. Indien dit niet het geval is, riskeert u dat het dier in quarantaine wordt geplaatst in afwachting van een paspoort, dat het weer naar huis wordt gestuurd of, erger: geëuthanaseerd wordt.

Voor meer inlichtingen:
FOD volksgezondheid
Contactpersoon: Willem D’Hooghe
Tel: 02/210.52.55 - fax 02/210.52.64
E-mail:

willem.dhooghe@health.fgov.be

Robert Derumes 

 

© Vivat.be 2020