Jeugdherbergen zijn niet enkel voor jongeren bedoeld.

Deze verblijfplaatsen zijn niet alleen open voor alle leeftijden en zeker geschikt voor gezinnen, maar jeugdherbergen hebben zich in de loop der jaren ook aangepast aan de eisen van de reizigers van nu. De slaapgelegenheden zijn veel comfortabeler geworden, maar nog steeds even gastvrij.


Je vindt heel wat jeugdherbergen in België en deze worden heus niet enkel door buitenlandse toeristen gebruikt. De Belgen (+ 6%) hebben in 2002 begrepen dat ook jeugdherbergen ideale verblijven vormen om het eigen land te ontdekken. Het Franstalige Belgische netwerk telt 10 jeugdherbergen in Brussel en Wallonië. Vlaanderen telt zelfs 22 jeugdherbergen, waarvan 1 in de Brusselse regio.

Deze jeugdherbergen bestaan uit kamers van 2, 4, 6 of 8 bedden, beschikken over de nodige sanitaire installaties, vaak in elke kamer. De infrastructuur is erop gericht om zowel individuele reizigers, gezinnen, sportploegen als schoolgroepen te ontvangen en zelfs seminaries zijn mogelijk.

De enige voorwaarde om in een jeugdherberg te overnachten : over een lidkaart beschikken. Deze lidkaart geeft toegang tot het uitgebreide netwerk van de International Youth Hostels Federation (IYHF). Dit is het meest uitgebreide netwerk van jeugdherbergen ter wereld met meer dan 4200 jeugdherbergen, 3,7 miljoen gebruikers en 35 miljoen overnachtingen per jaar. Een systeem van online reserveren stelt je in staat om over heel de wereld overnachtingen te boeken.


 

Lidmaatschap en tarieven

De lidkaart moet aangevraagd worden bij de nationale vereniging van het land waar men woont. Personen die in België wonen kunnen zich aansluiten via de asbl

Les Auberges de Jeunesse
of bij de vzw
Vlaamse Jeugdherbergcentrale
. De lidkaart is te koop in de hoofdzetel van de verenigingen en in de jeugdherbergen. De prijzen voor het lidmaatschap variëren : gratis voor kinderen onder 3 jaar, +2,50 euro voor kinderen tussen 3 en 15 jaar (cadet card), 9 euro voor jongeren tussen 16 en 25 jaar (junior card), 13,50 euro voor mensen ouder dan 26 jaar (senior card) en 15 euro voor groepen. De aansluiting levert in een Waalse jeugdherberg een korting van 7,50 euro op.

Wat de prijs voor een overnachting betreft, ontbijt en lakens inbegrepen, het individuele tarief schommelt tussen 13 en 23 euro naargelang het gaat om een standaard kamer of een comfort kamer (met sanitaire voorzieningen in de kamer), om een single room, double room of een kamer voor 4 of meer personen. Het tarief voor families slaat op kamers van 4, 5-6 of 7-8 bedden. Het standaardtarief voor deze kamers bedraagt respectievelijk 39, 59 en 74 euro voor een overnachting; voor een comfort kamer stijgt de prijs voor een overnachting tot respectievelijk 45, 72 en 85 euro. De jeugdherbergen bieden ook maaltijden aan (menu, lunchpakket, dagschotel) met verschillende prijzen voor volwassenen en kinderen jonger dan 13 jaar.

Een formule die het zeker waard is om eens uit te proberen en die je toelaat meer geld uit te geven aan bezoeken...en souvenirs!


 

Inlichtingen

Les Auberges de Jeunesse - Vlaamse Jeugdherbergcentrale

Zavelputstraat 28 - 1000 Brussel
Tel. 02/219.56.76

Een internationaal netwerk van jeugdherbergenPhilippe Allard
 

© Vivat.be 2020