Elektrisch laden kan in 12 Total servicestations

Een volwaardig netwerk laadpalen is de missing link in de ontplooiing van de elektrische wagen. In omringende landen, zoals Frankrijk, werd in de aanloop naar de verkoop van de eerste elektrische modellen hieraan een mouw gepast. In België, waar de eerste modellen voor eind 2010 in het straatbeeld horen te verschijnen, is het Total dat als eerste een schuchtere poging onderneemt.


Total heeft zijn experimentele ‘Plug to Drive’- netwerk officieel voorgesteld. Het bedrijf wil voor eind november 2010 als eerste laadpalen installeren in een aantal van zijn strategisch gekozen tankstations. Met het bescheiden aantal van twaalf laadstations hoopt Total een voorsprong uit te bouwen op de concurrentie. De laadpunten bevinden zich voornamelijk op Brussels grondgebied (10 van de 12). De twee overige zijn gepland in Antwerpen en Jambes (Namen).

De lancering van zulk netwerk kon niet langer op zich laten wachten in een land waar naast hybride modellen nu ook 100% elektrisch aangevoerde auto's op de markt worden losgelaten (

zoals de Citroën C-Zero, lees ook ons artikel hierover
). Naar Europese normen blinkt België uit door zijn gebrek aan een structureel plan aangaande dienstverlening en infrastructuur op maat van de toekomstige groene weggebruiker.

Met zijn laadpunten wenst Total tegemoet te komen aan de verscheidenheid aan voertuigen met elektromotor, zowel reeds verkrijgbare als toekomstige modellen. De laadstations bieden vier verschillende manieren van laden: snel laden in wissel- en gelijkstroom, halfsnel laden en traag laden. De tarieven voor de service hangen af van de gekozen laadduur en -modus.

De snellading is de meest flexibele manier van opladen, aldus Total en zou minder dan 30 minuten in beslag nemen en 12 euro kosten. De aangekondigde tariefeenheid voor het opladen bedraagt 4 euro. Hiermee koop je 10 minuten (snel), 20 minuten (halfsnel) of 60 minuten (traag) laadtijd. Het betalen gebeurt met de voorbetaalde ‘Plug to Drive’-kaart of aan de kassa van de shop.

Total geeft aan dat het een experiment betreft waarmee het de techniek wenst uit te testen en het gedrag van consumenten observeren. Verdere stappen in het uitbreiden van het netwerk zullen dus bepaald worden door de bevindingen opgetekend tijdens de pilootfase van het ‘Plug to Drive'-netwerk.

De Plug-to-Drive laadstations bevinden zich hier:

Total Port de Bruxelles - Havenlaan 142 - 1000 Brussel
Total Westland - Sylvain Dupuislaan 299 - 1070 Anderlecht
Total Ruisbroek - E19 Parijs-Brussel - 1601 Ruisbroek
Total Pacheco - Pachecolaan 7 - 1000 Brussel
Total Anderlecht - Internationalelaan 11 - 1070 Anderlecht
Total Vilvoorde - Schaarbeeklei, 199 - 1800 Vilvoorde
Total Cambre - Waterloosesteenw. 886 - 1000 Brussel
Total Haren - Haachtsesteenw. 1315 - 1130 Haren
Total Bonaparte - Rijnkaai, 39 - 2000 Antwerpen
Total Cerisiers - William Degouve de Nuncquesstraat 2 - 1030 Schaarbeek
Total Orban - Orbanlaan 193 - 1150 Sint-Pieters-Woluwe
Total Jambes - Av. du Luxembourg, 1 - 5100 Jambes


foto: Total

© Vivat.be 2020