Een gewaarschuwd reiziger is er twee waard...

Een reiziger met een beetje last van paranoia durft met moeite onze landsgrenzen overschrijden. Moet men het reizen dan maar laten of kan men gewoon voorzichtig zijn en het nodige advies inwinnen over mogelijke vakantiebestemmingen? De website van het Belgische ministerie van buitenlandse zaken verstrekt "reisadviezen" die je makkelijk kan raadplegen.


Onze diplomaten zijn natuurlijk uitstekend geplaatst om ons het nodige advies te verstrekken. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken - dit is de nieuwe naam van ons ministerie van buitenlandse zaken - heeft als missie het regelen van de buitenlandse relaties van België. Het netwerk van Buitenlandse Zaken telt ongeveer 130 ambassades, consulaten en vertegenwoordigingen in het buitenland.

De website van ons diplomatieke korps (

www.diplomatie.be
) bevat een rubriek "
reisadvies
". Via een rollende menubalk kan de toekomstige reiziger zich vergewissen van de adviezen en aanbevelingen voor zijn land van bestemming. Deze lijst is evenwel niet compleet, maar de reiziger kan informatie over de landen die in de lijst ontbreken bekomen via de volgende telefoonnummers : 02.501.81.11, 02.501.83.37 of 02.501.80.99.

De adviezen zijn gedateerd. Info over de sociale en economische situatie van een land wordt gegeven indien deze situatie gevolgen zou kunnen hebben voor de reiziger.


 

Het gezond verstand

De aanbevelingen behandelen in detail de vormen van criminaliteit en sommen de plaatsen en regio's op die af te raden zijn. De adviezen geven vaak gewoon blijk van gezond verstand (niet zichtbaar echte of zelfs valse juwelen dragen, met gesloten ramen en deuren rondrijden,...), maar de houding van sommige toeristen bewijst dat het nuttig is deze even in herinnering te brengen.

Verder wordt informatie verstrekt over het netwerk van banken, het gebruik van deviezen, het afhalen van geld.

Er kunnen ook aanbevelingen met betrekking tot de gezondheid vermeld worden (vaccinaties, sanitaire voorzorgsmaatregelen, bepaalde risico's) of die betrekking hebben op het transport (autoverkeer). De reizigers worden regelmatig aangezet tot het respecteren van de lokale tradities en gebruiken.


 

Dubbelchecken

De zeer voorzichtige reiziger zal de bekomen informatie aanvullen of verifiëren door andere bronnen te raadplegen, zoals bijvoorbeeld de website van het Franse ministerie van buitenlandse zaken. De

reisadviezen
die op deze website verstrekt worden bevatten eveneens een tabel met reizen die "formeel of in alle gevallen" afgeraden worden of "enkel in geval van dringende professionele redenen".


Philippe Allard
 

© Vivat.be 2020