Bruinen is out

Bruin zal straks out zijn. Ongezond en onnatuurlijk. Amper honderd jaar geleden hadden alleen boeren en arbeiders een gebruinde huid. Edelen en deftige burgers koesterden hun blanke velletje, symbool van welstand en een beschermd leven.

 


Met het toerisme maakte ook het zonnebaden opgang, werd een bruine huid zelfs een statussymbool, en een must voor sterren en modellen. Vandaag weten we dat fervente zonnebaders een verhoogd risico lopen op huidkanker. In Australië, waar de ozonlaag het dunst is, beschermen de mensen zich ondertussen met ondoordringbare sun blockers en mijden ze de stranden op de heetste uren van de dag, tussen elf en vier.

Ook in Europa raden dokters en weermannen aan om op die uren binnen te blijven, of op z’n minst in de schaduw, maar daar is op de Europese stranden voorlopig niets van te merken. Integendeel, tussen elf en vier, na het ontbijt, voor happy hour, zitten zowat alle vakantiegangers op het strand. In tegenstelling tot de plaatselijke bevolking, die veelal wijselijk binnen blijft.


Maar net als vroeger zullen de rich & famous het goede voorbeeld geven. Zangeressen (Madonna) en supermodellen (Kate Moss, foto) zullen de blanke huid in ere herstellen, bewust als ze zich zijn van de gevaren van UV-straling. Alleen het gepeupel zal nog zonnebaden en bruin worden, tot niemand meer gespaard blijft van de kanker. Het lijkt alweer een doemscenario, maar we weten ondertussen dat in de 21ste eeuw alles mogelijk is.
 

    

© Vivat.be 2020