Op reis in de ruimte

Dave Navarro (Red Hot Chili Peppers) wil mee, en William Shatner (Captain Kirk in Star Trek) ook. Het zijn maar twee van de zevenduizend mensen die zich hebben ingeschreven op de website van Virgin Galactic. Allemaal zijn ze bereid om 205.000 dollar op tafel te leggen voor een vlucht met SpaceShipOne, het allereerste privé-vervoermiddel (met vijf plaatsen) voor reizen in de ruimte.


SpaceShipOne heeft in 2004 twee succesvolle vluchten afgelegd en zou vanaf 2007 ingezet worden voor commerciële ruimtetrips. Het tuig heeft een echte raketmotor die werkt op lachgas en rubber. Het toestel wordt naar boven gebracht door een futuristisch vrachtvliegtuig, de White Knight.

Uitvinder Burt Rutan ontwierp eerder ook al de Voyager, het eerste vliegtuig dat (in 1986) zonder tanken rond de wereld kon vliegen. Met geld van Paul Allen (rijk geworden bij Microsoft) en Virgin-baas Richard Branson (die vijf bestellingen geplaatst heeft) wist Rutan het prototype van SpaceShipOne nog net op tijd klaar te krijgen om de prijs van tien miljoen dollar in ontvangst te nemen die de prestigieuze X-Prize Foundation had beloofd aan de eerste persoon die meer dan honderd kilometer hoog zou kunnen vliegen. De termijn van tien jaar zou eind 2004 aflopen.

SpaceShipOne werd door Time uitgeroepen tot Coolest Invention of 2004. Ter herinnering: 18 van de 430 mensen die tot dusver naar de ruimte reisden, zijn daar ook gestorven. Dat is vier procent van alle astronauten. Straks ook van alle ruimtetoeristen?

SpaceShipOne
    

© Vivat.be 2020