Leven zonder auto

Wij kunnen het ons in België amper voorstellen maar in Japan is de nieuwe trend demotorisatie, met het oog op een leven zonder auto. Autorijden is out.


Kuruma banare: zo heet het fenomeen. Steeds meer jongeren verliezen hun interesse in de auto. Luchtvervuiling, files, ongevallen, afgunst, verspilling: wat heeft de auto ons nu eigenlijk gebracht? Een pertinente vraag, zeker als je in een overbevolkte stad in Japan woont.

Het is geen toeval dat de Japanse auto-industrie in slechte papieren zit. De crisis, inderdaad. Maar de auto zou volgens sociologen en trendwatchers ook fel aan status ingeboet hebben. Het is een icoon van de 20ste eeuw, een grote milieuvervuiler, niet langer een statussymbool maar een hoop schroot die in de weg staat.

Wie heeft nog een wagen nodig als hij zijn vrienden kan ontmoeten via Facebook, World of Warcraft, in chatrooms en andere virtuele gemeenschappen? Wie wil nog in de file staan als je met de trein of de tram veel sneller ter plaatse bent? Wie wil nog deel uitmaken van een systeem waar de mensen in de toekomst hartelijk om zullen lachen?

Zo'n vaart zal het voorlopig wel niet lopen bij ons maar de auto is in elk geval niet meer wat hij geweest is. Een rijbewijs en een auto op de 18de verjaardag zijn geen musts meer. Met sportmodellen verleid je geen vrouw meer. Toch niet meer zo vanzelfsprekend als weleer. (KM)

© Vivat.be 2020