Ga WWOOFen op de boerderij

Heb je zin in vakantie maar geen geld op zak? Houd je van ecologie en biologische landbouw? Dan is WWOOFing iets voor jou! Kies een bestemming en een biologische boerderij. Voor enkele uren hulp per dag mag je er gratis logeren en eten. In je vrije tijd kan je op je gemak het land bezoeken. 


De WWOOFing ontstond in de jaren ‘70 in het Verenigd Koninkrijk. WWOOF staat voor 'Willing Workers on Organic Farms', dit betekent 'vrijwilligers op biologische boerderijen'. En inderdaad, in ruil voor een paar uur werk per dag kan je gratis logeren en eten bij de boer.
De WWOOFing is ideaal voor studenten die werkervaring en vakantie willen  combineren. Het is ook een geweldige formule voor wie graag een stad van binnenin ontdekken, buiten het gebruikelijke toeristisch netwerk.

Om een WWOOFer te worden, moet je aan drie eisen voldoen: je moet ouder zijn dan 18 jaar, geïnteresseerd zijn in biologische landbouw, interculturele uitwisseling en ontdekking van een groene levensstijl en natuurlijk de boer helpen bij z'n activiteiten.

Registratie kost vijftien euro en geeft toegang voor één jaar tot de lijst van de deelnemende boerderijen.

Na het selecteren van je bestemming, pik je er een biologische boerderij uit met activiteiten die je graag leert (tuinieren, kaas maken,...). Voor je je verblijf boekt, stel je best genoeg vragen, zoals hoeveel uren je moet helpen per dag, welke activiteiten er op het programma staan (dier zorg, veldwerk ...), waat je gaat logeren, of er een speciaal dieet is (vegetarisch, geen alcohol?), enzovoort. Op deze manier ben je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en dat je volop van je vakantie kan genieten.

De WWOOFing is wereldwijd verspreid, maar niet alle landen hebben een nationale organisatie. Dit is het geval van België. Als je je bestemming niet op de hoofdsite www.wwoof.org kan vinden, dan vind je ze zeker op www.wwoofinternational.org.

Meer info:

www.wwoof.org

www.wwoofinternational.org

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020