De mooiste plekjes op aarde

Het Zoniënwoud en de Grotten van Han: het zijn de enige Belgische genomineerden voor de wereldwijde wedstrijd New7Wonders of Nature. Nadat vorig jaar al de zeven nieuwe wereldwonderen werden uitverkozen, gaat de organisatie nu op zoek naar de mooiste natuurgebieden. Via het internet: we kunnen allemaal meestemmen.


New7Wonders is een initiatief van de Zwitsers-Canadese levenskunstenaar Bernard Weber. In 2007 ging de organisatie al op zoek naar 7 nieuwe wereldwonderen, waardige opvolgers van de antieke wonderen, waarvan trouwens alleen de piramiden nog rechtstaan. En de wereld gaf gehoor aan de oproep: meer dan 100 miljoen mensen brachten hun stem uit.

De Chinese Muur, Petra in Jordanië, Machu Pichu in Peru, het standbeeld van Christus in Rio (Brazilië), Chichen Itza in Mexico, het Colosseum in Rome, de Taj Mahal in India: benieuwd of ze binnen 2000 nog beschouwd zullen worden als wereldwonderen.

Maar nu kiezen we dus voor natuurschoon.

Check de site
voor de vele honderden genomineerden, netjes gerangschikt per continent en catgorie (bergen, bos, landschap, eiland, grotten...). Daaronder ook twee Belgische sites: de Grotten van Han en het Zoniënwoud. Prachtige plekken, zeker, maar zouden ze serieuze concurrentie vormen voor het Puerto Princesa Subterrenean River National Park op de Filippijnen, de voorlopige (oktober 2008)  nummer 1 in het klassement? Of voor Cox's Bazar beach in Banghladesj, het langste witte zandstrand van de wereld, 125 km? Mount Everest en de Grand Canyon? De Kalahariwoestijn, 900.000 vierkante kilometer rots en zand maar ook vruchtbare grond en wildpark: we betwijfelen of een tochtje met een bootje in Han daaraan kan tippen. En dan hebben we het nog maar over enkele sites uit de hoogste regionen van de ranking.

Opvallend veel Aziatische kandidaten trouwens. Ouderwets chauvinisme? Een verhevigd gevoel voor schoonheid? Of gewoon meer tijd om de lijst rustig te bekijken? Wat op zich al een wonderbaarlijke reis is langs de mooiste plekjes op deze aarde. (Karel Michiels)

New7Wonders of Natrure:

stem hier.

© Vivat.be 2020