Citytrips in 2010

Citytrips, korte vakanties naar steden dus, werden het laatste decennium immens populair. Sommige mensen wisselen zelfs hun jaarlijkse zomervakantie in voor een paar mini-breaks in grote steden. De klassieke bestemmingen blijven het goed doen, maar er zijn ook een aantal nieuwkomers. 


De opkomst van lagebudgetvluchten en de uitbouw van het hogesnelheidsnetwerk hebben ervoor gezorgd dat de citytrip alleen nog aan populariteit heeft gewonnen. Het wegvallen van de Europese binnengrenzen maakte cityhoppen, althans voor Europese bestemmingen, een pak makkelijker. En nu het een fluitje van een cent is om van thuis uit online te reserveren of een trip voor te bereiden met behulp van internet, ziet het ernaar uit dat de vraag naar citytrips zal blijven groeien, net als het aanbod. 

Steden die cultuur en romantiek combineren met gastronomie en een vlotte bereikbaarheid zijn het populairst. Parijs, Londen en Barcelona blijven het zeer goed doen op de citytripmarkt. Londen leek het laatste jaar zelfs een voetje voor te hebben, dankzij de spectaculair lage koers van het Britse Pond. Ook Rome, Wenen en Berlijn staan in de top tien, naast Madrid en Lissabon die vooral in de winterperiode populairder zijn. Nieuwkomers op de citytripmarkt die stijgen met stip zijn Stockholm, waar de gunstige koers van de Kroon ook voor een opleving van het shoppingtoerisme zorgt, en New York, dat plots niet meer zo ver blijkt als het vroeger leek. Istanboel en Lyon kenden vorig jaar de sterkste stijging in populariteit. 

Een citytrip is volgens onderzoek van Bongo de ideale gelegenheid om meer aandacht aan de partner te besteden in het hectisch leven dat de meesten vandaag de dag leiden. Als eerste op de markt van de ‘belevenisbonnen’ bracht Bongo vorig najaar een citytrip-bon op de markt. 

2 personen krijgen hierbij een verblijf van 2 of 3 nachten in hun hotel naar keuze. De citytrips kosten 299,90 euro, met uitzondering van Parijs: daar kan je al naartoe voor 189,90 euro. Met de bon ‘Bongo Europese Steden 2010’ heb je de keuze tussen dertien steden, waaronder Praag en Kopenhagen. Vaak is er ook een extraatje voorzien in de arrangementen, zoals 48 uur gratis gebruik van het openbaar vervoer in Berlijn of een gratis driegangenlunch in Boedapest. 

© Vivat.be 2020