Wie poetst de sterren op de Walk of Fame?

John valt niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Hollywood. Elke dag kruipt hij met zijn koperpoets over de ‘Walk of Fame’, de granieten voetpaden in het centrum van Hollywood waar om de drie meter een ster in messing is ingelegd ter ere van beroemdheden uit film, TV, radio en platenbizz.


John werd 65 jaar geleden geboren met een grotendeels verlamde onderste lichaamshelft. Op vijfjarige leeftijd moest zijn linker onderbeentje geamputeerd worden. En toch kwam John aardig aan de kost. Hij had een beroep gekozen dat bij zijn handicap paste: televisiereparateur. In 1992 werd John technisch werkloos, voorbijgestreefd door de moderne technologie, en al gauw ook dakloos. Voor hem leek de American dream mislukt.

Walk of Fame
 
Voor een ster op Hollywoods Walk of Fame moeten nabestaanden en fanclubs 25.000 dollar neertellen. Maar de sterren blijven niet lang glanzen, met de duizenden voetgangers die er dagelijks over lopen.

Daar besloot John iets aan te doen. Hij begon hij de sterren één voor één op te boenen. Zo won hij in geen tijd de sympathie van de voorbijgangers, die hem bedankten en aanmoedigden met een fooi of wat eten of drinken. Na enige tijd verdiende John genoeg om een flatje te huren en zich wat beter te verzorgen.

Van schooien tot vaste job

Toen de stad het contract met de firma die instond voor het proper houden van de straten moest hernieuwen, stelde ze als voorwaarde dat John een vaste baan moest krijgen. Hij houdt immers niet alleen de wereldberoemde sterren glanzend, maar is ook altijd beschikbaar om toeristen de weg te wijzen of wat toelichting te geven. Of hoe de American dream ook voor daklozen kan werken…

In Amerika vormen gehandicapten deel van het straatbeeld. Ze worden bij voorkeur niet opgesloten in instellingen, gelukkig voor hen én voor de samenleving. Doordat iedereen went aan de constructieve omgang met gehandicapten wordt het afgrijzen minder en dat verhoogt de waardigheid van de zichtbaar gehandicapte. (Jeff Hoeyberghs)

© Vivat.be 2020