Wenen, de Mozartstad is weer in

Wenen is tegenwoordig hip. De vroeger veeleer nuffige stad gekend om zijn walsen, Sissi-decors en ‘Sachertorte’ heeft er een dimensie bijgekregen, en spreekt nu ook een jong en übercool publiek aan.


Niet dat er geen sporen van Strauss of restanten van het Habsburgse hof meer te vinden zijn in Wenen, integendeel; Wenen blijft één grote culturele high voor iedereen die ook maar een greintje kunstzinnig is. De traditionele trekpleisters delen voortaan gewoon hun plaats met hippe designwinkels, coole bars en trendy discotheken.
Absolute must-see klassieker is De Galerie Belvédère, waar je zowel schilderijen uit de barokperiode, Franse impressionisten als moderne kunst kunt bekijken. Maar het hoogtepunt vormt de collectie werken uit de Wiener Secession (Gustav Klimt, Oskar Kokoshka, Egon Schiele…).

Romantiek

Als je toch in Wenen bent, kan je evengoed  een Sissi-moment inlassen, en welke plek leent zich daar beter toe dan het paleis Schonbrünn, met zijn geklasseerde tuinen, rijkelijk gelardeerd met fonteinen en waterpartijen allerhande, zijn labyrint en zelfs zijn eigen zoo. Het paleis, dat fungeerde als zomerverblijf voor keizerin Sissi, kan volledig bezichtigd worden. Elke kamer (of liever: zaal) vertelt een stukje geschiedenis.
Wie een beetje affiniteit heeft met paarden moet naar de Spaanse Rijschool, waar prachtige Lippizaner-paarden dansen op klassieke muziek en state of the art dressuuroefeningen demonstreren.
En jawel, de Wiener Sängerknaben bestaan nog steeds;  in matrozenkostuumpjes verpakte stukjes folklore die lijken stand te houden in een wereld die eigenlijk veel te snel, te hard en te cyber is voor de tere teenage falsetto’s.

 

Suiker

Nu heeft u wellicht genoeg zeemzoeterigheid binnen voor één citytrip, mocht dit niet het geval zijn rep u dan als de weerlicht naar Demel&Sohne, de bekendste bakkerij-confiserie van Wenen. Je kunt er heerlijke koffie drinken met huisbereide Sachertorte, apfelstrudel of mozartkugeln. Of bewonder gewoon het uitstalraam vol lekkers, want daar maken ze bij Demel elke dag een kunstwerk van.
Een andere culinaire aanrader is Café Drechsler, dicht bij de Naschmarkt. Het restaurant werd onlangs heringericht door Habitat-oprichter en stijlgoeroe Terence Conran. Café Drechsler is vanzelfsprekend in bij de trendy citytripper.
Wie houdt van Oosters eten - en welke hippe tripper doet dat niet? - kan terecht bij Shangai-Tan dat, in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, gespecialiseerd is in de Japanse keuken. Sushi en sashimi in alle vormen en maten, en de prijzen zijn niet overdreven.
In Prater, een soort permanente kermis temidden van een groot park, bevindt zich een populair reuzenrad dat meer dan honderd jaar oud is. Tegenwoordig kun je daar, als je maag het toelaat, ook genieten van een diner of een Weens ontbijt voor twee terwijl je rondjes draait en het panorama bewondert.
Na het eten nog even een dansje plaatsen? Discotheek Flex is the place to be, want onlangs benoemd tot één van de tien beste discotheken van Europa. Flex ligt aan de Donau en beschikt over een grote tuin, waar ’s zomers ook gefeest wordt.
Iets rustiger maar niet minder hip is Babu, een cocktailbar onder het voormalige spoor van het station Nussdorfer Strasse. Unieke locatie!
 

Adressen:
K.U.K Hofzuckerbëcker Ch. Demel’s Sohne, Kolhmarkt 14, 1010 Wien
Café Drechsler, Linke Wienzeile 22/Girardigasse 1
Shanghai-tan, Gumpendorferstrasse, 9, 1060 Wien
Flex, Donaukanal. Abgang Augartenbrucke, A1010 Wien
Babu, Stadtbahnbogen 181-184

 

© Vivat.be 2020