Wat is er met de hippies gebeurd?

Venice Beach is een topattractie in Los Angeles, en niet alleen vanwege de neerstrijkende pelikanen. Over een strook van twee kilometer behoort het strand toe aan de hippies. Dit is ’s werelds grootste levende museum van Love Peace en Understanding.

 


 

 

Duidelijk getekend door veertig jaar LSD- en cannabisgebruik, gelouterd door het straatleven, verdienen de hippies op Venice Beach hun geld met alternatieve kunst. Muziek, schilderijen, beeldjes, straatentertainment, juweeltjes, souvenirs, ornamenten: hippies zijn creatief met goedkope, liefst zelfs met gratis ingrediënten. Niets heeft hier een prijs. Je geeft wat je wil. Vele spullen worden gewoon weggegeven of geruild. Is geld immers niet het slijk der aarde? 

Waar zijn ze gebleven?

Hippie was (letterlijk) hip en trendy in de jaren '60. De massamedia pikten het fenomeen op, John Lennon en andere popiconen waren de ideale ambassadeurs. 
Maar de meeste hippies hebben zich later netjes geconformeerd aan de samenleving waar ze zich aanvankelijk zo tegen afzetten. Ze plooiden zich naar de gangbare normen, zij het met het bescheiden voornemen om de wereld in de mate van het mogelijke te blijven verbeteren. Het typisch naoorlogse autoritaire gedrag van de vorige generatie is zo in de jaren tachtig en negentig steeds verder de kop ingedrukt, met name door mensen in driedelige maatpakken die het hippiehart nog altijd op de juiste plaats droegen.

En nu?

De hippiegeneratie heeft ons verdraagzamheid bijgebracht, begrip voor individualiteit en creativiteit. Ze had te veel geleden onder de streversdrang en de autoritaire instelling van hun ouders. Echtscheidingen, naaktstranden, hasj, gescheurde Jeans... Het moet nu allemaal kunnen, en dat hebben we te danken aan de flower power. Maar wat is het effect van die evolutie op de volgende generatie? De stuurloosheid en het gebrek aan structuur blijken tot lusteloosheid, gebrek aan initiatief en conformistische oppervlakkigheid te leiden.
En zo ergert de ene generatie zich toch weer aan de andere. De samenlevingsmoraal is vluchtig. Even vluchtig als het strandbriesje dat de verweerde hippies op Venice Beach verfrist. (Jeff Hoeyberghs)  

© Vivat.be 2020