Warschau, waar traditie en vooruitgang hand in hand gaan

Warschau, in het Pools ‘Warszawa’ ,("varshava" uitgesproken), is een cultuurstad in volle ontwikkeling. Het verleden is er alomtegenwoordig, en vernieuwing gebeurt er met respect voor de belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Warschau is een stad vol verrassingen, die klaar is voor uw bezoek! 


Te voet door het centrum 

Warschau en haar bezienswaardigheden 

Het paleis van Cultuur en Wetenschap

Het paleis van Cultuur en Wetenschap is een van de best gekende symbolen van de stad; op een stadspanorama is het waarschijnlijk het duidelijkste ijkpunt. Nochtans is het een controversieel gebouw : niet alle Polen zijn er immers blij mee of trots op dat dit grote stalinistische gebouw hun hoofdstad domineert. De building van 42 verdiepingen werd door Stalin in 1951 (tijdens de Koude oorlog dus) aan Polen geschonken. Het was zijn bedoeling om de macht van de USSR in de verf te zetten. Er was zelfs sprake van een standbeeld van Stalin ter grootte van de wolkenkrabber, maar tot grote opluchting van de Warschauenaars werd dit plan afgeblazen. 

In 1989, bij de val van het communisme, is de kwestie van de afbraak van het gebouw even naar voren gebracht, maar er is nooit iets concreets in die zin ondernomen. Tegenwoordig biedt het paleis plaats aan musea, concert- en congreszalen, nachtclubs, drie bioscopen, twee theaters en een restaurant. Voor twintig zloty kun je met een lift naar de dertigste verdieping om daar het mooist denkbare zicht op de stad te bewonderen. 
  
 

De zeemeermin van Warschau 

De zeemeermin van Warschau staat in het midden van het Plein van de Oude Stad.  De dame in kwestie fungeert als fontein, staat op een vierkante steen en houdt zwaard en schild vast. Ze is sinds de XIVe eeuw het symbool van de stad, en staat ook op het wapenschild van Warschau. Volgens de legende zou ze de zus zijn van de kleine zeemeermin van Kopenhagen.  De twee zussen, zo gaat het verhaal, leefden op de bodem van de Baltische Zee. De ene besloot zich te vestigen in Denemarken, terwijl de andere de Vistula opzwom en zo in Warschau terechtkwam. Ze werd gevangengenomen door een rijke koopman die haar wilde tentoonstellen op straat, maar enkele vissers slaagden erin haar te bevrijden. Uit dankbaarheid beloofde ze de stad voor altijd te beschermen. 

De oude stad

De oude stad (Stare Miasto), die dateert uit de XIIIe eeuw en het Koninklijk Paleis (XIVe eeuw)  werden zo goed als volledig (voor 84 procent) vernield, maar zijn in de jaren 1947-1954 volledig identiek gereconstrueerd.  Het hele land werd hiervoor gemobiliseerd, met als resultaat dat de oude stad Warschau werd toegevoegd aan het Unesco Cultuurpatrimonium. Er zijn in Warschau ook stukken uit het verleden bewaard, zoals de muur rond het Joodse getto. Je ziet huizen in verschillende bouwstijlen (renaissance, gotiek, barok, neo-classicisme). Deze kleurige, gedecoreerde huizen verlenen de stad een warme aanblik. In de oude stad vind je veel traditionele restaurantjes, café’s, bars, winkeltjes… 


 
 

Het volledig omwalde stadscentrum verbergt vele kleine schatten. Zo kunt u o.m. de zeemeermin van Warschau bewonderen vanop een terrasje op het marktplein, de klok die geluk brengt aanraken, het smalste huisje van Warschau zien, wandelen doorheen de kleurige straatjes, genieten van het zicht op de rivier Vistula en nog veel meer.  

Krakowskie Przedmiescie

De naam van de hoofdstraat van Warschau, de Krakowskie Przedmiescie, betekent letterlijk : "voorstad van Krakow". Ze vertrekt op het Plein van het Koninklijk Paleis, en eindigt één kilometer verder bij het standbeeld van Copernicus (oorspronkelijk afkomstig uit Torun in Polen).
In deze straat vind je de Sint-Annakerk, de Kerk van het Heilig Kruis (waar het hart van Chopin op sterk water wordt bewaard), het Presidentieel Paleis, verschillende ministeries, de universiteit van Warschau, de academie voor Schone Kunsten, hotel Bristol en nog veel meer gebouwen. Sommige ervan zijn identiek heropgebouwd na de oorlog: in dergelijke gevallen bevindt er zich een bord voor het gebouw waarop het wordt afgebeeld zoals het was voor zijn vernietiging. 

De buurt verkennen per bus, tram, metro of taxi 

De wijk Praga

Aan de overkant van de Vistula ligt de wijk Praga, een voormalig industrieel stadsdeel dat zich stilaan profileert als kunstenaarscentrum. Je vindt er verschillende kerken, zoals de orthodoxe Maria Magdalenakerk of de Kathedraal van de Aartsengelen Michael en Florian. De twee neo-gotische kerktorens zijn duidelijk te zien vanop de andere oever.
Elke morgen van 6 tot 11 uur is er een markt in de Ząbkowska-straat. In deze tijd van supermarkten en ketens is de markt zijn reden van bestaan een beetje verloren, maar toch overleeft hij en kun je er allerlei artikelen kopen. In Praga vind je ook veel bars, nachtclubs en kunstgalerijen. Ook de stadsdierentuin bevindt zich in dit deel van de stad.  

Het Łazienki Królewskie Park

Dit enorme park ten zuiden van het centrum is 74 ha groot. Hier kun je rondwandelen en vergeten dat je in een stad bent, maar er zijn ook een aantal monumenten te bezoeken: het Paleis op het Water, de Orangerie, het Amfitheater-eiland, het Chopin-monument…
In het park kun je ook heel wat levende dieren bewonderen zoals mandarijneenden, pauwen en zelfs eekhoorntjes! Deze laatste zijn gewend aan mensen en dus heel tam: je kunt ze makkelijk voeren. Geef ze liefst nootjes, want ze eten niet zomaar eender wat, en ze komen zo uit je hand eten. De moedigsten klimmen zelfs langs je benen omhoog! 

Het Wilanów paleis

10 kilometer ten zuiden van het centrum van Warschau bouwde de Poolse koning Jan III Sobieski het Wilanów paleis. Het is makkelijk per autobus bereikbaar. Het paleis in barokstijl werd gebouwd rond 1676, en is omgeven door een park van 45 ha waar het aangenaam wandelen is. De tuinen zijn in allerlei verschillende stijlen aangelegd: er is een baroktuin, een renaissance-rozentuin, een Engelse landschapstuin en een anglo-chinese tuin. Daarnaast is er in het park een groot meer. Het kasteel is omgevormd tot een museum en kan dus door toeristen bezocht worden.
 
In het kasteelpark vind je ook het Pools Affichemuseum, met één van de meest uitgebreide collecties ter wereld! Er worden 30.000 Poolse affiches tentoongesteld uit de jaren 1892-2002, en daarnaast is er nog een collectie buitenlandse affiches. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen zodat je het museum makkelijk meer dan één keer kunt bezoeken. In pare jaartallen wordt er in de maand juni een affiche-biennale ingericht. 

Warschau in het kort

De stad Warschau heeft een kleine stadsgids uitgebracht, getiteld Warschau in het kort, die u gratis kunt bekomen op de dienst toerisme ter plaatse of op de Poolse ambassade. Deze gids bevat nuttige praktische info en logeeradresjes, restaurants, shoppingideetjes… Je krijgt een beschrijving van de stad, de verschillende wijken en de belangrijkste monumenten. Er worden ook enkele routes voorgesteld langs dewelke je Warschau kunt gaan ontdekken.  De website van de stad, in het Frans of het Engels, vind je hier: 

www.e-warsaw.pl/france/zaproszenie.htm

Claire Allard

© Vivat.be 2020