Waarom er in Amerika geen supportersgeweld is

Ook in de VS trekken sportmanifestaties het publiek in grote getalen aan. We nemen er een kijkje bij een honkbal topmatch. Enkele hectaren parking vlak aan het immense sportstadion zijn er omgetoverd in een autovriendelijke picknick weide. Het heeft een beetje van een wekelijkse Breugheliaanse kermis. Kunnen wij qua gezelligheid misschien nog wat opsteken van de Amerikaanse oppervlakkigheid?

 


 

 Europees voetbal (socccer) wordt niet grootschalig bedreven in de US. Je ziet het er zelden op TV. De typische ploegsporten zijn er honkbal en Amerikaans voetbal, een opgeklopte vorm van het Engelse rugby. Eén van de Los Angeles honkbal teams, de Angels, is de onbetwiste leider in de eerste klasse. Wij gingen op bezoek bij de supporters voor hun zaterdagavond thuismatch tegen de Pittsburg Piraten.

Het spektakel begint om 18.00 uur. Drie uur van tevoren loopt de oost parking vol met pick-up trucks en mobile homes. De koffers en deuren worden opengezet en zonnetenten uitgestald. De mensen komen er samen met familie, vrienden of collega’s voor een bijzonder fenomeen: tail gating. De term is afgeleid van het Amerikaanse woord voor het kofferdeksel.van een auto. De supporers stallen koelboxen en gasbarbecues uit. De parking verandert in enkele ogenblikken tijd in een vrolijke kruising tussen een picknick weide en een heuse camping. Overal hangt de barbecue geur. De sfeer is kleurrijk en vrolijk.

Alkohol knabbelen

Op de supportersparking vloeit de alkohol rijkelijk in de vorm van wijn, bier en sterke drank allerhande. Alles wordt meegenomen van thuis, er wordt niets verkocht. De specialiteit hier zijn de vodka jellies. Het gaat om kleine plastieken bekertjes met gegellifieerde vodka. Je hebt ze in alle kleuren van de regenboog. Zo leer ik dus alkohol te knabbelen in plaats van te drinken. Het effect is hetzelfde. Later kom ik erachter dat het iets te maken heeft met het feit dat je geen vloeibare alkoholische dranken op straat mag drinken.

De sfeer is uitgelaten. Her en der hebben er zich zelfs supporters van het bezoekende team tussen de thuismenigte geinstalleerd. Dit is een gezinsactiviteit bij uitstek. In de meest sportieve sfeer wordt er gelachen, gegeten en gedronken. De kinderen spelen intussen honkbal onder elkaar. De vrouwen keuvelen er onder elkaar. De mannen steken een hand uit bij de barbecue. Je ziet hier mensen van allerlei slag. Van studenten tot gepensioneerden, en van brandweerlui tot truck chauffeurs, allemaal voornamelijk toch wel blank.

Dergelijke grootschalige tail gating gebeurt voor alle denkbare grote manifestaties. De vrienden groepjes worden zo geroutineerd in het verdelen van de taken zoals aankopen doen, koelboxen laden, vlees voor marineren, barbecues bemannen, tentjes opzetten etc.. Bij gebrek aan grote manifestaties trekken ze gewoon de natuur in, of bezoeken ze een nabijgelegen woonkern, waar ze op één of ander dorpspleintje samenkomen om een feestje te bouwen vanuit hun wagen. Eén van de geheimen van de populariteit van tail gating is dat het weer in Californie zelden tegenvalt met temperaturen gestaag tussen 20 en 30 graden en relatief zeldzame regenval buiten het stormseizoen.

Voor een dubbeltje op de eerste rij

Het is hem bij tailgating niet enkel om de sfeer te doen. Hier eet en drink je je buikje meer dan vol. En dat -all-in- kost je minder dan een biertjeof twee en een slappe sandwich in één van de stadion bars.

Affluiten
 
Op die manier trekken de supporters sociaal en lichamelijk voldaan en helemaal ontspannen naar de match die wel drie uur kan duren. Na de moeten ze opkramen binnen het uur. Zodoende is er vrijwel geen enkele kans op onregelmatigheden na de match. Supportersgeweld is hier totaal onbekend. (Jeff Hoeyberghs)


 

© Vivat.be 2020