Verloren lopen in Amsterdam

Amsterdam, het hart van Nederland, de thuis van Rembrandt en Anne Frank, ontelbare grachtjes, tulpen…maar ook de stad waar op elke hoek een coffeeshop of seksshop te vinden is.Wie naar Amsterdam gaat heeft een doel nodig, anders doe je niets meer dan ronddwalen en verloren lopen. Je kan een maand in Amsterdam verblijven en nog niet alles gezien hebben, hier zijn toch enkele tips.

De Klassiekers

Het bekendste plein van Amsterdam is ongetwijfeld de Dam, twee minuten stappen van het station vindt u de plaats waar zonder twijfel de meeste toeristen bij elkaar lopen. Je kunt hier genieten van een hele hoop straatartiesten, de één verkleed als Darth Vader, de ander met een 45 minuten durende comedy-show.
Eén van de topattracties van de stad is Madame Tussaud’s wassenbeeldenmuseum, ook op de Dam. Op elke dag van de week staat hier een lange rij, ondanks de inkomprijs van rond de 20€. Het is natuurlijk ook wel eens de moeite waard om Tina Turner, George Bush en Bob Marley in het bijna echt te zien.
Nog steeds op de Dam vindt u de Nieuwe Kerk, een prachtige kerk waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden, op dit moment (2008) Black is Beautiful, over de rol van de zwarte Amsterdammers door de eeuwen heen. 

Anne Frank, heel de wereld kent haar. Sinds het dagboek van het Joodse meisje werd uitgegeven is het Anne Frank Huis een toeristische trekpleister. Tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht kan iedereen tegen betaling het (achter)huis bezoeken waar de familie Frank in de tweede wereldoorlog verborgen zat. Net zoals bij Madame Tussaud’s staat er hier vaak een lange rij, zelfs tot achter de hoek.

In het zuiden van de stad, niet ver van het Leidseplein, staan de twee bekendste musea van Amsterdam bij elkaar. Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. In het eerste vindt u een grote verzameling kunst, vooral van de 18de en de 19de eeuw. Vele souvenirwinkeltjes in het centrum verkopen spullen met Van Gogh erop, ze zijn hier duidelijk trots op hun grote kunstenaar. Aan de overkant van het museumplein situeert zich het museum dat volledig aan hem gewijd is, enkel voor de fans dus.

Wilt u dit allemaal niet te voet doen? Geen probleem, er zijn aan het station en verspreid over heel Amsterdam plaatsen waar je fietsen kan huren. Wie het zichzelf nog gemakkelijker wil maken, en er een mooie rondvaart bij wil, kiest voor de Canalbus. Voor 18€ heeft u een ticket waarmee u tot de volgende middag op de bus kan varen. De drie routes gaan langs de bekendste plaatsen in Amsterdam en u kan zoveel op- en afstappen als u wil. Varianten hierop zijn de Pizza Cruise en de Jazz Cruise, met respectievelijk pizza en live jazz aan boord.

Shop ’till you drop

Voor wie wat meer tijd en geld heeft, is Amsterdam één groot winkelparadijs. Je vindt er alle grote winkelketens, maar ook kleinere winkeltjes. De bekendste winkelstraat begint op 50 meter van het centraal station en is de Nieuwendijk. Hier zijn vooral de gekende winkels te vinden zoals H&M, Hema, Cool Cat, Bershka en op elke hoek een McDonald’s. Wie houdt van alternatieve winkeltjes moet op zoek naar de negen straatjes, slechts op vijf minuten van de Nieuwendijk. Kleine boetieks, unieke spullen en geen McDonald’s te zien. Wel kunt u er biologisch, Indisch en nog zo veel meer eten.

Op stap met de kids

Ook met kinderen is Amsterdam een leuke stad. Een klein stukje buiten het stadscentrum vindt u Artis Zoo, de naam spreekt voor zich. Naast de grote dierentuin is er ook nog het Tropenmuseum. Deze twee krijgen een volledige dag gevuld met de kleintjes. Iets helemaal anders is E-Nemo. Dit doe-museum voor wetenschap en technologie bevindt zich in Nemo, een gebouw dat doet denken aan een zinkend schip. Nemo bevindt zich op vijf minuten wandelen van het station, boven de IJ-tunnel. Het museum doet denken aan Technopolis (Mechelen) en verveelt geen moment. Om uit te blazen na het museum kan u in een strandstoel op het zonnedek genieten van een prachtig uitzicht over de binnenstad van Amsterdam.

A’dam voor blowers

Een groot deel van het toerisme in Amsterdam is verweven met de aanwezigheid van coffeeshops. Mensen komen vanuit heel de wereld om ontelbare soorten cannabis te proeven. In elke souvenirwinkel worden hash-lollies, cannabiskoekjes en marihuanathee verkocht. Het Hash Marihuana & Hemp Museum klinkt veelbelovend, maar is het niet. In het midden van de Red Light District, tussen de meisjes van lichte zeden, is er een klein gebouw met een groezelig uithangbord. De inkomprijs bedraagt 5,70€, maar blijkt later verspilling te zijn. Het museum vertelt de geschiedenis, het gebruik en de cultuur van de hennepplant op een saaie manier. De documenten in glazen vitrines volgen elkaar op in de kleine,witte ruimte. Het museum bezit ook een "tuin" met een stuk of zes planten.

Nee, dan geeft u beter uw geld uit in één van de vele coffeeshops waar cannabis in al z’n soorten te verkrijgen is. De shops bestaan er in alle soorten en maten, van klein en gezellig naar groot en kil. Jack Herer, White Widow, Skunk, u kiest op het menu zelf waar u zin in heeft. (Natacha Michiels)


© Vivat.be 2020