Verfijnd genieten in Oostenrijk

De Achensee, het grootste bergmeer van Tirol, heeft met zijn uitstekende ligging aan het Karwendelgebergte zeer veel te bieden. Ideaal voor een stevige dagwandeling rond het meer of naar een van de vele almen of berghutten in de ‘Karwendeltäler’. Wij probeerden ze bijna allemaal uit en werden overal zeer vriendelijk onthaald.



Tijdens ons verblijf in Pertisau am Achensee, en in de rest van Oostenrijk, wilden wij ook wel eens weten hoe het nu met keuken, meer bepaald met de gastronomie gesteld is. Daarom besloten we dit jaar verschillende restaurants uit te proberen, met name in het Lechtal, het Ötztal, Imst, het Paznauntal, Thiersee bij Kufstein, het Grossarltal...

En neen hoor, niet alleen maar ‘Schnitzel’, ‘Sauerkraut’ of ‘Bratwurst’ op het menu, maar een culinaire hoogstaande verfijnde keuken. Een brede waaier aan regionale en Europese gerechten, uiterst verzorgd, een grote keuze aan inlandse kwaliteits- en landwijnen, is momenteel een must en zelfs normaal in dit moderne vakantieland. 

Ook de diversiteit van logement heeft in de loop van de jaren een grote vooruitgang geboekt. Wat vroeger de gekende ‘Zimmer frei’ of kamer met ontbijt heette zijn nu moderne ‘Ferienwonungen’ of appartementen met alle modern comfort geworden.

Vele oeroude boerderijen bieden nu ‘Urlaub am Bauernhof’ (vakantie op de boerderij) aan voor heel de familie, met alle accommodatie en nutsvoorzieningen die nodig zijn en met een hart voor kinderen, die trouwens overal opvallend aanwezig zijn.
De eenvoudige Pensions en/of Gasthoven zijn omgebouwd tot de meest luxueuse hotels met alles erop en eraan, perfecte hygiëne, mooie gezellige terrassen, Hallenbad en vaak ook een natuurzwembad buiten, wellness, fitness enz … en naar ieders beurs.
Echter steeds met behoud van traditie en ‘Gemütlichkeit’, de Oostenrijker, de bergbewoner eigen.

Naar jaarlijkse gewoonte heeft op de derde zondag van juli, in Rattenberg (Tirol) een groots ‘Musikbezirksfest’ plaats met zestien muziekkapellen uit de omgeving. Dit kon ons niet ontgaan en ter plaatse genoten wij dan ook van de uitstekende kwaliteit van de blaasmuziek en de kleurrijke klederdrachten. Neen, geen hoempamuziek, zoals dit soms wel eens honend en ten onrechte genoemd wordt, maar traditionele marsen, niet alleen uit Tirol maar uit heel Oostenrijk. De talrijke aanwezigen genoten zichtbaar van het spektakel, van en door de Musikkapellen door de met zon overgoten straten in opmars naar de ‘Schlossberg’ van Rattenberg.

Operette op het meer


Nog een jaarlijkse gewoonte en traditie is het bijwonen van de ‘Seefestspiele’ in Burgenland, de jongste en kleinste provincie van Oostenrijk, het ‘Mekka van de Operette’, in Mörbisch am Neusiedlersee. Dit jaar, een jubileum omwille van de 50ste keer Seefestspiele, staat het overbekende ‘Wiener Blut’ van Johann Strauss op de agenda met voor de 15de maal als Intendant de bekende zanger en acteur Harald Serafin.

Gedurende zes weken, vier dagen p.w., telkens 6.500 toeschouwers, in totaal zo’n 210.000 bezoekers, dat moet je verdienen.
Voor de gelegenheid waren we vanuit Tirol voor twee dagen naar het verre Podersdorf am See afgezakt. ’s Avonds ging het per boot over de Neusiedlersee naar Mörbisch, een glaasje koele Burgenlandwijn werd ons, voor het aanmeren aan de ‘Seebühne’, gratis aangeboden.

‘Wiener Blut’ dus, onvoorstelbaar goed, met in één van de hoofdrollen, de Maestro Harald Serafin (75 jaar), himself, in een uitstekende vertolking van Fürst Ypsheim.
Voor ons de beste Operettevoorstelling die we in de loop der jaren in Mörbisch meemaakten, en dat waren er al heel wat, alles live, zeer professioneel gebracht.
Een drie uren durend spektakel, met slechts 20 minuten pauze voor een glaasje wijn in een, voor de gelegenheid ‘Wiener Blut’ glas. Ca 150 uitvoerders, een eigen Festival Orchester, eigen koor en ballet en met als slot een nooit gezien vuurwerk. Een mens heeft ogen tekort om van de hele entourage, de wisselende decors, de kostuums, de acteurs, zo weinig mogelijk te missen. 
Volgend jaar staat het overbekende ‘Im Weissen Rössl’ van Ralf Benatzky op het programma. Onze tickets zijn alvast besteld.

Niet alleen de Operette leeft in Oostenrijk. Ook de ‘Volks- en Volkstümliche Musik’ komt er aan zijn trekken. Zo was er de jaarlijke ‘Sommer Open Air - Wenn die Musi spielt’ in Bad Kleinkirchheim (Kärnten) waar ca 20.000 bezoekers op af komen, rechtstreeks uitgezonden op ORF en ZDF. En neen, geen ouden van dagen, maar de jeugd en de jongere generaties zijn opmerkelijk aanwezig, niet alleen op de festivals maar ook in de dorpen, regio’s en steden en onderweg tijdens de bergwandelingen en aan het meer.
Tegelijk komen in Finkenberg in het Zillertal ca 40.000 fans samen om tijdens een ‘Open Air’ concert afscheid te nemen van hun idolen, de ‘Zillertaler Schurzenjäger’. Zij stoppen ermee na een schitterende carriere van meer dan 30 jaar. Adieu ‘Sierra Madre’.

Amper een week later op dezelfde zenders een selectie uit de ‘Musikantenstadls’ van het voorbije jaar, met presentator en moderator Andy Borg, de meest opvallende acts van de beste artiesten die Oostenrijk te bieden heeft, maar ook van onze eigen Helmut Lotti, ook daar een ‘Star’, tevens regelmatig op de radio te horen, net als Dana Winner trouwens. (Louisa Evrard)



        







© Vivat.be 2020