Périgueux, hoofdstad van de Périgord

Wanneer men over de Périgord mijmert, denkt men meestal onmiddellijk aan al die kleine historische en middeleeuwse stadjes die eigen zijn aan de streek. Men mag evenwel een bezoek aan Périgueux niet over het hoofd zien. Deze hoofdstad van de streek, die ook in het centrum van de Dordogne ligt, beroept zich op een 2000 jaar oude geschiedenis met 39 geklasseerde gebouwen of ingeschreven "historische monumenten".


Een bezoek aan Périgueux betekent zoveel als een reis door de tijd, waarbij je door de oude gallo-romeinse stad Vesunna kan kuieren om je vervolgens te storten in de stadskernen uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

De "Tour de Vésone" is een levende getuige uit de gallo-romeinse tijd en deze toren ligt niet ver van het kanaal stevig verankerd in het landschap. De "Jardin des Arènes" bevindt zich, zoals je uit de naam kan afleiden, op de plaats waar zich één van de grootste Gallische amfitheaters bevond.

Périgueux heeft ook een ietwat "exotische" uitstraling door de Saint-Frontkathedraal, een meesterwerk van byzantijnse architectuur met zijn kruisplan en 5 koepels. Deze kathedraal met prachtige domkoepels vormt een belangrijke tussenstop op de weg naar Santiago de Compostella en werd door de UNESCO in 1998 als werelderfgoed erkend. De kathedraal werd gebouwd op de plaats waar de graftombe van Saint Front zich bevond. Deze "nieuwe" kathedraal heeft de titel van kathedraal overgenomen van de kerk van Saint-Etienne, die nochtans beschouwd wordt als een zuiver voorbeeld van de Romaanse stijl van de Périgord.

Het hart van de stad is enkel voor voetgangers toegankelijk. Zo kunnen de toeristen rustig kuieren door de middeleeuwse straatjes met hun uitnodigende kraampjes, zoals de Rue Limogeanne. Sommige plaatsen nodigen uit om even halt te houden zoals de Place Saint-Louis met prachtige oude herenhuizen en het "Maison du Pâtissier", een schitterende woning uit de Renaissance. De Place Saint-Silain vormt ook een echte trekpleister. Hoewel ze wel wat kleiner is in omvang vormt dit plein net als de Place Saint-Louis één van de favoriete plekjes voor toeristen en verliefde koppeltjes.

Het is onmogelijk om een beeld te schetsen van een stad uit het zuidwesten van Frankrijk zonder iets te zeggen over gastronomie. Bij een bezoek aan de stad zullen de geuren van de markten je onmiddellijk laten kennismaken met de lokale specialiteiten. Elke dag gaan er markten door, maar vooral deze op woensdag en zaterdag zijn erg gerenommeerd.

Praktische Info

Toeristische Dienst van Périgueux
26, place Francheville - 24000 Périgueux
Tel. +33-5-53 53 10 63 - fax : +33-5-53 09 02 50
E-mail :

tourisme.perigueux@perigord.tm.fr

Je kan de stad ook doorkruisen met een toeristisch treintje. Daarnaast kan je ook een wandeling maken op de boot "Vésunna", waarbij men wat kan opsteken van de informatie die over de historische stad verschaft wordt.

Websites

  • Website van de stad Périgueux
  • De zeer mooie, persoonlijke webstek van Christian Rey et Guy Penaud

Verblijf

Onze uitvalsbasis, hotel La Charmille, op enkele kilometers van de stad. Makkelijk te vinden (op de weg naar Limoges). Vanaf 40 euro per kamer.

Hostellerie "La Charmille"
118, route de Limoges (RN 21)
24420 Antonne
Tel. +33-5-53 06 00 45 - Fax : 33-5-53 06 30 49
Website :

charmille.fr

Philippe Allard

© Vivat.be 2020