Op bezoek bij Charles De Gaulle

Op het Amerikaanse Key West kan je het Little White House van president Truman bezoeken. In Ieper en omstreken krijgen de toeristen een impressie van de Eerste Wereldoorlog. En in het Franse Colombey-les-deux-églises kun je sinds kort in de voetsporen treden van generaal Charles de Gaulle.


Historisch toerisme is populairder dan ooit, en dan hebben we het niet over Versailles of Schönbrunn. Het is de 20ste eeuw die ons fascineert en die we opnieuw willen beleven.

Aan de voet van de Croix de Lorraine in de herdenkingsplaats Colombey-les-deux-églises (Haute-Marne), maakt u kennis met de bekendste Fransman uit de 20ste eeuw: Generaal Charles de Gaulle.

Op meer dan 1 600 m² tentoonstellingsruimte, gespreid over twee verdiepingen, wordt de militaire en politieke carrière van de Gaulle geëvoceerd, maar ook de meer persoonlijke kant van zijn gezinsleven.

De Duitse inval, de Tweede Wereldoorlog, de France Combattante ('Strijdend Frankrijk'), de bevrijding van Parijs. Het bruuske vertrek van de Gaulle als staatsleider markeert het einde van een periode, en brengt de bezoeker naar de eerste verdieping.

U wandelt langs de landschappen die de Gaulle liefhad, en beelden van de Boisserie, zijn gezinswoning. Na de “tocht door de woestijn” wordt Charles de Gaulle een nog groter staatshoofd dan hij al was.

Waarom in Colombey-les-deux-églises? Hier heeft Generaal de Gaulle zijn huis gekocht, La Boisserie. U kunt dat gebouw ook bezoeken. 

De salon, de eetkamer en het bureau, de vele cadeaus die de Gaulle gekregen heeft van buitenlandse staatshoofden. De rondleiding gaat verder met een wandeling door de grote tuin die het huis omringt. Op het kleine kerkhof van Colombey ligt de Gaulle begraven, met zijn vrouw en  dochter Anne.

Op het grondgebied van de gemeente staat ook de monumentale Croix de Lorraine, symbool van het vrije Frankrijk.

Meer info, hotels, arrangementen
.

 

© Vivat.be 2020