Malta, paradijs voor duikers

Het eiland Malta, dat samen met broertjes Gozo en Comino de Maltezer Archipel vormt, werd door de lezers van ‘Diver magazine’ verkozen tot één van de drie mooiste duikplekken ter wereld.De Maltezer archipel ligt in het hart van de Middellandse Zee, 288 km ten noorden van Afrika. Malta heeft een enorm rijk cultureel erfgoed opgebouwd in haar zevenduizend jaar oude geschiedenis, je vindt er een waaier aan tradities en gebruiken en een prachtige historische infrastructuur. Voor niet-duikers is er op het droge dus ook meer dan genoeg te zien: in de steden heb je talloze kathedralen en paleizen, en op het platteland vind je enkele van ’s werelds oudste ruïnes. 

Het zachte, mediterrane klimaat en de gastvrije bevolking vormen extra troeven die van Malta een erg geschikte vakantiebestemming maken. Maar de grootste aantrekkingskracht van het eiland bevindt zich, althans volgens scubaduikers, onder de zeespiegel.

Topdrie bestemming

De 35.000 lezers van ‘Diver Magazine’, een toonaangevend Noord-Amerikaans blad voor scubaduikers, vonden Malta een top drie-plaats waardig in de categorie ‘mooiste duikbestemmingen’. Het eilandje moest alleen de duimen leggen voor topbestemmingen Egypte en de Malediven, maar moet het dan ook stellen zonder de enorme budgetten voor infrastructuur en marketing die deze twee landen uittrekken.

Verandering op til

Maar stilaan is er op dat vlak ook iets aan het veranderen. De afgelopen drie jaar werden veel faciliteiten van duikverenigingen vernieuwd en aangepast aan de noden van vandaag. Duikplekken werden verbeterd, zodat het maritieme leven optimaal beschermd wordt. Malta gaat dus alsmaar meer beantwoorden aan de eisen van de moderne duikers, en krijgt hierbij volop steun van de Toeristische Dienst.

Niet verbaasd

Deze laatste is niet echt verbaasd over de plaats op de erelijst van Diver Magazine. De heldere wateren van Malta zijn immers bijna spreekwoordelijk. Onder water is er zichtbaarheid tot op een diepte van 30 meter, en er zijn prachtige riffen en grottenstelsels te bewonderen. Het uitgebreide  kleurenpalet van het onderwaterleven maakt Malta tot een paradijs voor scubaduikers en liefhebbers van onderwaterfotografie.

Cultuur onder water

De meer ervaren duiker kan zijn hart ophalen aan de vele scheepswrakken die de Maltese wateren dankzij hun rijke maritieme geschiedenis herbergen. Malta werd immers in het verleden bewoond door Islamieten, Vikingen en natuurlijk de bekende ridders van de Maltezer Orde. Volgens het evangelie van Lucas zou zelfs de apostel Paulus in de Maltese wateren schipbreuk geleden hebben.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Malta zwaar onder Duits vuur te liggen. Er ligt een zee aan historische vondsten in de heldere wateren rond het eiland, stille getuigen van de Slag om Malta, waarvoor het Maltezer volk overigens de grootste onderscheiding voor dapperheid, het St.George’s cross, kreeg.

Onderwaterleven

Ook op geologisch vlak is de onderwaterwereld rond Malta uniek. Bij het plaatsje Wied-iz-Zurrieq, iets ten zuiden van Zurrieq, vind je de Blue grotto, een natuurlijke rotsformatie die gekend staat om de magische, blauwe gloed die het weerkaatsend zonlicht eraan geeft. Het grottenstelsel bestaat uit zeven grotten waarvan de onderste, de Bell Tower Cavern (Klokkentorengrot) op 26 meter diepte ligt. Als je een echt unieke duikervaring wilt, bezoek de Blue Grotto dan eens ’s nachts, wanneer de honderden krabbetjes tevoorschijn komen die zich overdag verscholen houden.

Bereikbaarheid

Air Malta vliegt dagelijks in 2 uur en 40 minuten vanaf Zaventem naar Malta.

Meer informatie:

www.visitmalta.com

Meer informatie Air Malta:

www.airmalta.com

 

© Vivat.be 2020